Linkovi

Evropska unija obnovila pregovore o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom


Evropska komisija nastavila je pregovore sa Srbijom, prekinute prije trinaest mjeseci. Nastavak pregovora trebalo bi da osigura da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u svom konačnom obliku što prije ugleda svjetlo dana, dok se i ovom prilikom podsjeća - evropski potpis na dokument koji Srbiji otvara vrata novih odnosa sa Unijom, uslijediće tek kada Beograd u potpunosti ostvari saradnju sa Hagom, što bi trebalo da vodi do hapšenja i transfera u Hag svih preostalih haških bjegunaca.

Današnji čin je na realizaciju čekao više od godinu dana - pregovori o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom su nastavljeni u Briselu, uz ocjenu i domaćina i gostiju iz Beograda da sada treba što prije nadoknaditi propušteno, kako bi se okončao rad na Sporazumu čije zaključenje i realizacija otvaraju vrata za kandidaturu zemlje za punopravno članstvo u EU.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, rekao je da nastavak pregovora dolazi kao rezultat konkretnog rada i opredjeljenja nove vlade, te odbio bilo kakvu vezu izmedju nastavka pregovora sa Srbijom i kosovskog procesa:

"Evropski i kosovski kolosjek, pregovori o Sporazumu sa jedne i proces odredjivanja kosovske budućnsti sa druge strane su dva odvojena procesa. Jedan se provodi sa EU, drugi sa Savjetom bezbjednosti UN i ne mislim da bi bilo pošteno da od Srbije očekujemo ustupke po kosovskom pitanju, zato što je ponovo na putu evropske integracije. Medjutim, nezavisno od toga, očekujemo da će Srbija imati konstruktivan pristup ovom konačnom statusu kosovskog procesa i kada sporazum o tome bude primjenjen. Isto tako očekujemo da će povratak evropskim integracijama pomoći da se politički rečnik u Srbiji promijeni- od nacionalističke prošlosti prema evropskoj budućnosti» poručio je Ren.

Šef srpske delegacije, Božidar Djelić je ovom prilikom iskazao nadu da će se do kraja ove godine zaključiti Sporazum što će, vjeruje on, omogućiti da Srbija naredne godine dobije status kandidata.

«Moraćemo da uradimo još mnogo posla da bi ostvarili taj cilj, iduće godine postali zemlja kandidat»

Do zaključenja Sporazuma treba zaključiti i hašku priču, podsjeća komesar Oli Ren. "Za zaključenje Sporazuma, za njegovo potpisivanje, neophodan uslov je da se postigne puna saradnja sa Haškim sudom, što treba da vodi do hapšenja transfera u Hag svih preostalih optuženih."

Potpredsednik srpske vlade, Božidar Djelić kaže: «Mladić će biti uhapđšen i izručen onoga trenutka kad bude lociran».

Dodaje da o spremnosti srpskih vlasti da sarađuju sa Hagom svjedoči i najnoviji izvještaj Karle del Ponte.

XS
SM
MD
LG