Linkovi

Izveštaj Stejt dipartmenta o trafikingu: Srbija i Crna Gora u drugoj kategoriji


SAD prirodale su sedam zemalja, uključujući i svoja četiri saveznika na Bliskom istoku – Bahrein, Kuvajt, Omar i Katar – listi zemalja koje su optužene da tolerišu trgovinu ljudima.

Američki Državni sekretarijat je pomenute zemlje svrstao u «treću kategoriju» gde spadaju države čije vlade ne ulažu nikakve značajne napore da stanu na put trafikingu.

Mark Lejgon (Mark Lagon) je šef kancelarije Stejt Departmenta za borbu protiv trgovine ljudima.

"U pitanju su Alžir, Bahrein, Ekvatorijalna Gvineja, Kuvajt, Malezija, Oman i Katar. Posebno je razočaravajuće što se u trećoj kategoriji u našem izveštaju nalazi toliko bogatih zemalja Bliskog istoka, kojima ne nedostaju adekvatni resursi da načine značajan napredak i okončaju ovu vrstu zločina.”

Zemlje treće kategorije su kandidati za moguće američke sankcije zbog svog neuspeha da zaustave trgovinu ljudima. Na toj listi već se nalaze Iran, Burma, Kuba, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan, Sirija, Uzbekistan i Venecuela. U izveštaju Stejt Departmenta navodi se da trgovina belim robljem ima brojne vidove – od prisiljavanja ljudi na rad i prostituciju, do hvatanja maloletnika koji se obučavaju da postanu deca-vojnici. Četvrtu godinu za redom, Meksiko, Rusija i Indija nalaze se u drugoj kategoriji gde spadaju zemlje čije se vlade ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda zaštite žrtava trafikinga, ali ulažu napore da se usaglase sa tim standardima. Lejgon je izdvojio Indiju u kojoj navodno živi na stotine hiljada žrtava seks trafikinga, kao i milioni prinudnih radnika medju kojima ima mnogo dece.

“U Indiji ne postoje napori na nacionalnom nivou da se suzbije trgovina ljudima, prinudni rad se ne registruje a ulažu se mali napori u borbu protiv seks trafikinga. Najveća svetska demokratija ima najveći broj slučajeva belog roblja na svetu.”

Srbija i Crna Gora i ove su godine svrstane u drugu kategoriju – kao zemlje porekla, tranzita i destinacije u medjunarodnoj trgovini ženama i decom radi seksualne eksploatacije.

SRBIJA: Stejt dipartment pored ostalog navodi da je zabeležen i rast trafikinga unutar Srbije. Organizatori trgovine ljudima sve više koriste internet i SMS poruke kako bi privukli mlade žrtve, a zabeleženi su i slučajevi trgovine decom radi prinudnog rada i uličnog prosjačenja. Stejt department ocenjuje da vlada Srbije ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za iskorenjivanje trgovine ljudima, ali preduzimna značajne napore u tom pravcu. U tom kontekstu navodi se da je vlada usvojila sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, ojačala preventivne mere i nastavila da sprovodi obuku na nacionalnom i na loklanom nivou, ali da bi trebalo da bude oštra u krivičnom gonjenju počinilaca i obezbedi da im bude izrečena zatvorska kazna u skladu sa gnusnom prirodom počinjenog krivičnog dela.

CRNA GORA: U istoj, drugoj kategoriji, sa Srbijom je rangirana i Crna Gora, prvi put u izvještaju tretirana kao nezavisna država. Vladi crne Gore preporučuje se da učini dodatne napore da identifikuje, uhapsi i sudski procesuira postupke protiv organizatore trafikinga. Vlaxda bi trebalo da nastavi obuku i edukaciju organa reda kako bi se trafikingu posvetila pažnja s obzirom da je u sklopu reforme policije, 2007. godine eliminisan tim za borbu protiv trafikinga. Vlada u Podgorici, navodi se u izvještaju, planira da postavi višeg policijskog funkcionera koji će nastaviti da koordinira aktivnosti borbe protiv trgovine ljudima. Preporučuje se između ostalog i da vlasti pojačaju aktivnosti sudskog gonjenja policijskih zvaničnika umiješanih u trgovinu ljudima.

KOSOVO: Što se tiče Kosova, ono je u izveštaju Državnog sekretarijata tretirano kao područje porekla, tranzita i destinacije u medjunarodnoj trgovini ženama i decom radi seksualne eksploatacije. Kosovo je obradjeno u posebnom poglavlju, uz obrazloženje da je "iako tehnički deo Srbije, to teritorija pod upravom UN".

Stejt Dipartment upozorava da je značajno je porastao broj slučajeva trgovina ljudima unutar Kosova, pri čemu su žrtve dolazile i iz drugih krajeva Srbije. Organizatori trgovine ljudima prebacili su svoje ilegalne delatnosti u privatne kuće i agencije za pratnju, kako bi izbegli privodjenja u akcijama provere koje jedinica UMNIKA za borbu protiv trgovine ljudima i kosovska policija sprovode po barovima i restoranima.

UMNIK je svestan problema trgovine ljudima na Kosovu i tokom protekle godine sarađivao je sa lokalnim i međunarodnim institucijama u borbi protiv trafikinga. Uz podatke o broju sporovedenih akcija i uhapšenih u izveštaju se navodi da je tokom 2006. okončano 14 krivčnih postupaka i izrečeno 18 presuda za trgovinu ljudima. Navodi se takodje da, iako ima izveštaja o umešanosti zvaničnika u trgovinu ljudima, ni protiv jednog nije pokretan postupak niti je ikome izrečena presuda. Konstatuje se da je na Kosovu postavljen i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i usvojen akcioni plan.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs ističe da sve države koje žele da stanu na put trgovini ljudima imaju snažnog partnera u SAD.

“Nadamo se da će ovaj izveštaj podstaći odgovorne zemlje širom sveta da se udruže i jedinstvenim glasom iskažu stav da sloboda i bezbednost predstavljaju elementarne osnove ljudskog dostojanstva, i upute poruku, kao što je to učinio predsednik Buš, da “niko nije podoban da bude gospodar, i niko ne zaslužuje da bude rob.”

Američka vlada procenjuje da se preko medjunarodnih granica godišnje krijumčari oko 800,000 ljudi, od kojih su 80% žene, a gotovo polovina – maloletnici.

XS
SM
MD
LG