Linkovi

40. godišnjica albuma Bitlsa “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band»


Ljubitelji muzike ove nedelje slave 40-godišnjicu jednog od najčuvenijih pop albuma 20. veka - «Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Ovo remek-delo «pop ikona» 1960-ih, Bitlsa, postalo je simbol čitave ere i oblikovalo muzičko okruženje u kome su odrastali pripadnici generacije «bejbi bumera». Album je rok i pop muziku podigao na sasvim novi umetnički nivo, a četiri decenije posle objavljivanj i danas utiče na savremene muzičare.

Sledeći stope Džona, Pola, Džordža i Ringa, iz svih delova sveta fanovi Bitlsa okupljaju se na londonskom Ebi Roudu, ulici gde je liverpulska četvorka svoje nezaboravne tekstove pesama pretočila u muziku koja je obeležila čitavu generaciju. Na ovom mestu, u studiju na Ebi Roudu možda je rodjen najpoznatiji album Bitlsa.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band odmah je postao senzacija kod kritike i publike – a obožavaoci, kritičari i drugi muzičari opisivali su ga inovativnim u svakom smislu. Bila je to avantura u konceptu, zvuku, pisanju pesama, studijskoj tehnologiji – a da ne govorimo o upečatljivom umetničkom delu Ser Pitera Blejka na koricama albuma. Objavljen 1. juna 1967, album je započeo «leto ljubavi» - psihodeličnu, spiritualnu, halucinogenu groznicu koja je zahvatila čitavu planetu.

U to vreme, dnevnik London Tajms je album Sergeant Pepper opisao kao «prelomni trenutak u istoriji zapadne civilizacije».

Ta ploča je bila rezultat 129 dana ili oko 700 sati koje su Bitlsi proveli u studiju – snimajući, eksperimentišući i menjajući svoj album.

Ričard Porter je vodja ture «Bitlsi u Londonu». On kaže da je koncept albuma Sergeant Pepper, u kome su pesme naizgled bez napora povezane u celinu, stvorio novi standard, posle čega su albumi postali dominantan album umesto singl-ploča.

«Veoma dugo, album je bio neki viši stepen, ljudi su ulagali mnogo truda u singlove ali posle Sergeant Pepper-a, svi su želeli da snimaju albume.»

Za mnoge fanove Bitlsa, dolazak na Ebi Roud je poseta mestu koje izaziva muzičku nostalgiju čitave generacije.

«Bio je to čudan, neobičan zvuk, dosta se razlikovao od njihove ostale muzike».

«Sećam se dana kada sam završio-la srednju školu, otišao sam i kupio Sergeant Peppera, odneo ploču kući sa nekim društvom i slušali smo je čitav dan.»

«Uticao je na svu muziku, na čitav rokenrol. Nova era je nastala posle Sergeant Peppera.»

40 godina i 12 miliona primeraka kasnije, «Sergeant Pepper» je i dalje izuzetno popularno ostvarenje, ali ga sada kupuju sinovi i ćerke generacije kojoj je bio namenjen.

Muzička prodavnica HMV na londonskom Oksford Stritu je 1962. godine bila mesto gde je jedan tehničar prvo obavestio uglednog muzičkog producenta Džordža Martina o ranim demo snmcima Bitlsa. Dženaro Kastaldo iz HMV-a kaže da se «Sergeant Pepper» i dalje dopada mladjoj publici.

«U mnogim anketama na televiziji i u časopisima taj album je konstantno na prvom mestu ili u prvih pet, što obično izaziva interesovanje mladje generacije.»

Medjutim, ovih dana nova generacija koristi najsavremeniju tehnologiju da bi slušala muziku staru 40 godina. 11-godišnja Anja iz Vašingtona, koja daunloduje svoj MP3 sa istom lakoćom s kojom je njen otac 1967. stavljao iglu na gramofonsku ploču, primer je da je privlačnost Sergeant Peppera povezala ne samo različite generacije već i čitavu planetu. Za svoj 40. rodjendan, Sergeant Pepper je zauzeo prvo mesto u anketi Capital Gold radija u Velikoj Britaniji. Di-džej Dejvid Džensen kaže da će se popularnost albuma nastaviti zbog misterije koja ga okružuje.

«O čemu su zaista neke od pesama na albumu? Šta su Bitlsi hteli da kažu? Mislim da su takva pitanja doprinela popularnosti i tajanstvenosti Sergeant Pepper-a.»

A kada svi albumi i singlovi Bitlsa po prvi put budu digitalizovani u kompletnom izdanju, predstavnici muzičke industrije u Velikoj Britaniji predvidjaju trajan uspeh Sergeant Pepper-u, što će taj album možda učiniti muzičkim putokazom za još 40 godina.

XS
SM
MD
LG