Linkovi

U prvom krugu parlamentarnih izbora najviše glasova Sarkozijevoj stranci


Birači u Francuskoj su u nedelju u prvom krugu parlamentarnih izbora najviše glasali i podržali stranku predsednika Nikole Sarkozija, desničarsku Uniju za narodni pokret. Prema rezultatima 93 odsto prebrojanih glasova, UMP je osvojio 40 odsto glasova, dok je opoziciona Socijalistička partija dobila 25 odsto.

Sarkozijeva stranka je dobila veliku prednost na izborima i očekuje se da će dobiti većinu od 577 poslaničkih mesta u parlamentu. Kontrola parlamenta je od suštinskog značaja za predsednika i njegova obećanja o smanjenju poreza i sprovedjenju socijalnih reformi.

Glasači nisu ovog puta mnogo podržali druge stranke desnice - krajnje-desničarki Nacionalni front Žan-Marija Le Pena, kao ni druge levičarske stranke, ali će parlament ipak biti desno orijentisan. Odziv birača je bio oko 61 odsto, što analitičari objašnjavaju time što je izhod izbora bio predvidljiv. UMP je dobio očekivanu većinu, posle pobede Sarkozija na predsedničkim izborima prošlog meseca, kada je porazio protivnicu, socijalistu Segolen Roajal.

Centrista Fransoa Bajru, koji je bio treći kandidat na predsedničkim izborima, izjavio je za vreme kampanje da će "Francuska jednog dana žaliti zbog nedostatka ravnoteže u parlamentu. To nije zdravo".

Le Penova stranka osvojila je sada oko četiri odsto, odnosno nije prešla cenzus, dok je 1997. godine imala 15 odsto glasova. Očekuje se da će komunisti, koji su 1970-tih godina imali više od 80 mesta u skupštini, sada dobiti ne više od 12 mesta. Na birackom spisku je bilo 7.600 kandidata i prema zakonu svaki kandidat koji osvoji više od 50 odsto u prvom krugu ima zagarantovano mesto u parlametu. Ako niko nije osvojio više od polovine glasova, u drugi krug ulaze dva najbolje plasirana kandidata.

XS
SM
MD
LG