Linkovi

Američki proizvodjači automobila imaju dosta uticaja u Vašingtonu


Tri američke automobilske kompanije često žele da pokažu kako imaju smisao za futurizam i obećavaju da će - jednog dana proizvesti nova vozila sa inovativom tehnologijom i nečuveno malom potrošnjom benzina.

Medjutim, automobilska industrija se za sada trudi iz petnih žila da umanji ili porazi pritiske da odmah počne da proizvodi ekonomičniija vozila. Auto industrija je upravo pokrenula kampanju oglasa od milion dolara koja sugeriše da će možda morati da prestane da proizvodi džipove.

«Da bi zadovoljili nove stroge standarde proizvodjači će biti prinudjeni da prave manje i manje automobile» - kaže se u oglasu. «Zašto ja ne mogu da odlučujem o tome» - pita se kupac.

To je deo pokušaja da se odbaci zakonski predlog, o kojem će raspravljati Senat, kojim bi se zahtevalo da vozila prelaze u proseku 35 milja sa galonom benzina, umesto sadašnjih 27, kako za automobile, tako i za džipove i kamionete.

Taj zakonski predlog naterao je predstavnike auto industrije da pohrle u Vašington u pokušaju da uvere zakonodavce da oni već proizvode ekonomičnija vozila i da bi im novi standardi naneli nepotrebnu štetu.

Onima koji se zalažu za smanjenje potrošnje benzina, to sve zvuči veoma poznato.

«Bez obzira da li se radi o bezbednosnim pojasevima ili jastucima uvek su tvrdili da je to nemoguće, a ipak se pokazalo da je sve moguće,» kaže aktivista Filis Kating.

Neki tvrde da je pooštravanje standarda preko potrebno, pošto je prošlo četvrt veka otkako su poslednji put izmenjeni.

«Imamo bolje držaće čaša u automobilima, imamo bolje muzičke sisteme, ali ono što nam je potrebno su ekonomičniji automobili», kaže demokratski senator Brajan Dorgan.

Proizvodjači automobila su se uspešno suprotstavljali takvim merama u prošlosti, ali sve to je bilo pre nego što je cena benzina porasla na preko tri dolara po galonu.

XS
SM
MD
LG