Linkovi

Kompleks Ventidž u Palo Altu najveći projekat na solarnu energiju


Jedna američka gradjevinska kompanija tvrdi da njen novi stambeni kompleks uvodi i nove standarde za ekološki prihvatljive i energetski efikasne kuće. Kompleks Ventidž u Palo Altu je najveći projekat na solarnu energiju u širem području San Franciska. Kuće su malo skuplje, ali kupci smatraju da će se isplatiti na duži rok.

Ovaj projekat je svakako pravljen uz vodjenje računa o štednji energije. U gradnji su korišćei reciklirani materijali, dok svaka jedinica sa dve ili tri spavaće sobe ima i električnu mrežu na solarnu energiju od dva kilovata. Lindzi Džoj radi za lokalnu elektro-distribuciju u Palo Altu

«Imamo oko 170 jedinica koje napaja solarna energija, ali je ovo prvi put da sama gradjevinska kompanija uključi solarnu energiju kao standardni deo opreme.»

Stefani Pruit, koja predstavlja ovu kompaniju, kaže da, uz sistem osvetljenja koje aktiviraju senzori i grejanja vode na solarnu energiju, novi kompleks uvodi novi standard za ekološki prihvatljiva stambena rešenja.

«To će značiti značajnu uštedu električne energije za vlasnike naših kuća i smatramo da će to biti smer kojim ćemo ići u budućnosti.»

Ipak, sa cenama od preko milion dolara, ove kuće nisu za svačiji džep, ali mogu da privuku kupce koji mogu da ih priušte i koji ujedno vode računa o štednji energije.

«Vodimo računa o zaštiti sredine i takodje o štednji - to bi moglo da izmeni stvari na duži rok,» kaže ovaj kupac.

«Iako su kuće skuplje, isplatiće se redovnim mesečnim uštedama,» dodaje drugi.

Odmah posle objavljivanja ponude prodato je 28 od 78 jedinica u kompleksu Vantage.

XS
SM
MD
LG