Linkovi

Trent Frenks: Stanje verskih sloboda na Kosovu me veoma zabrinjava


Republikanski kongresmen iz države Arizone, Trent Frenks, kopredsedavajući je Radne grupe za verska prava u Kokusa Predstavničkog doma za ljudska prava. On je takodje član srpskog kokusa. Stoga ne čudi što se u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kongresmen Frenks najpre dotakao teme koja mu je bliska....

Frenks: Smatram da verska sloboda i pravo na verosipovest -- pored najelementarnijeg prava na život -- čine osnovu svih sloboda... Stanje verskih sloboda na Kosovu me veoma zabrinjava. Slobodan Milošević je počinio zlodala kojih smo svi svesni. Kao hrišćanin, ne želim da se muslimanima uskraćuje verska sloboda, ali isto tako ni hrišćanima. Medjutim, 2004. na Kosovu je uništeno 150 crkava što je sramno i za žaljenje.

Glas Amerike: Kako sagledavate sadašnju situaciju na Kosovu u svetlu moguće nove rezolucije u Savetu bezbednosti UN?

Frenks: Ne želim da budem preoštar prema UN, ali mislim da svetska organizacija nije ispunila očekivanja tokom proteklih godina. Ujedinjene nacije izgleda da uvek reaguju sa zakašnjenjem na tragedije, a kada se umešaju, još vise pokvare stvari. Pre nego sto je Srbija postala demokratsko društvo, UN su mogle da reše neka pitanja na otvoreniji način, što nije učinjeno... Ni kosovske privremene vlasti nisu pokazale puno efektivnosti u zaštiti ljudskih prava i verskih sloboda. Na Kosovu takodje postoje problemi sa trgovinom ljudima i trgovinom drogama, što bi moglo da dovde do situacije pogodne za terorizam. Ne želim da budem negativan... ali UN su slabo delovale. Nadam se da će u budućnosti delovati bolje...

Glas Amerike: Govoreći o UN, u poslednje veme se sve više nagoveštava da bi Rusija mogla da uloži veto na novu rezoluciju o Kosovu. Šta mislite o tome?

Frenks: Postoji mogućnost da bi Rusija mogla da uloži veto, na šta ima pravo kao stalna članica Saveta bezbenosti. U vezi sa tim postavlja se pitanje da li bi zatim kosovski Albanci odlučili da jednostrano proglase nezavisnost. Oba ova scenarija nisu dobra.

Glas Amerike: Ove godine se obeležava 125 godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije. Kako očekujete dalji razvoj odnosa izmedju dve zemlje?

Frenks: Posle nekih izazova iz prošlosti, Srbija je prihvatila demokratiju i kreće se u pravcu koji je, mislim, paralelan sa principima i vrednostima SAD. Mislim da je veoma važno da održavamo dobre odnose izmedju naše dve zemlje. Iznad svega, kao državni službenik, želim da ljudi širom sveta, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, žive slobodno i uživaju pravo na versku slobodu.

XS
SM
MD
LG