Linkovi

Majrosoft predstavio svoj interaktivni kompjuter 'Surface'


Kompanija «Majkrosoft» predstavila je svoj novi interaktivni kompjuter «Surface», čije će prednosti prvo moći da isprobaju gosti velikih hotela i restorana u SAD. Predvidja se da će nova tehnologija uneti pravu revoluciju u ljudsku interakciju sa kompjuterima.

Nova linija Majkrosoftovih kompjutera, Microsoft Surface, ne zahteva miša ni tastaturu - potrebni su samo vaši prsti.

"Kada stavim prste na tablu, postoji kamera koja prepoznaje taj dodir. Tako da je u pitanju računar sa Windows operativnim sistemom ali sa novom površinom.", kaže prvi čovek Majkrosofta Bil Gejts.

Ti horizontalni kompjuteri nisu samo osetljivi na dodir, već mogu i da prepoznaju uredjaje sa bežičnim ili Bluetooth mogućnostima, a takodje «očitavaju» kreditne kartice.

«Nalazim se u hotelu Šeraton. Mogu da uzmem ključ od sobe ili svoju Šeraton karticu i samo dotaknem površinu. Kompjuter odmah zna ko sam, i vidi da imam 5,000 poena na svom računu.», kaže Džefri getis iz Majkrosofta.

Majkrosoft «Surface» takodje omogućava svojim potrošačima da kupuju muziku sa Interneta, a digitalne fotografije «skidaju» se na računar za tren oka. Bil Gejts kaže da kompjuter prepoznaje kamere opremljene Wi-Fi opremom i odmah «daunloduje» fotografije.

Generalni menadžer za Microsoft Surface, Pit Tompson, veruje da će nova tehnologija biti jednostavna za korišćenje svima, čak i onima koji imaju otpor prema tehničkim inovacijama:

«Jedna od stvari koja mene lično oduševljava kod ovih kompjutera je što oni otvaraju vrata ljudima koje su do sada kompjuteri plašili. Sve je savršeno jednostavno, i ne morate da znate da koristite računar da biste koristili Surface».

Microsoft Surface biće pušten u prodaju u novembru, ali će po ceni od pet do deset hiljada dolara po kompjuteru, za početak biti dostupan samo kompanijama. Evo šta poručuje Bil Gejts:

«Nekada smo govorili da će kompjuteri biti na svakom stolu a sada bih rekao da će svaki sto biti kompjuter».

XS
SM
MD
LG