Linkovi

Srpkinje Ana Ivanović i Jelena Janković u polufinalu Rolan Garosa


Srpske teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović plasirale su se u polufinale Rolan Garosa. Četvrti nosilac Janković pobedila je šestog nosioca, Čehinju Nikol Vajdišovu u dva seta - 6:3, 7:5. Sedmi nosioc Ivanović bila je bolja od trećeg nosioca, Ruskinje Svetlane Kuznjecove u tri seta - 6:0, 3:6, 6:1.

Ana Ivanović znala je da ima kvalitet da savlada treću igračicu sveta, pošto je prošlog meseca u finalnom duelu sa njom stigla do trofeja na turniru u Berlinu. Sedma "kosturašica" je u prvom setu prosto briljirala. Svaki udarac koji je zamislila slala je na pravo mesto, dok je Kuznjecova bez uspeha pokušavala da se sabere i poveže dva dobro odigrana poena. Na kraju, odnos u neiznudjenim greškama bio je 2:1 za Ruskinju, a u gemovima 6:0 za devetnaestogodišnju Beogradjanku. Naravno, nije bilo realno da tako kvalitetna igračica odigra čitav meč na amaterskom nivou. Kuznjecova je prvi brejk napravila u četvrtom gemu drugog seta, kada je povela sa 3:1, a onda još jedan za vodjstvo od 4:2, pošto joj je Ivanovićeva uzvratila istom merom. Moskovljanka više nije imala problema na svoj servis i rutinski je stigla do izjednačenja na 1:1. Odlučujući set obično predstavlja igru nerava, a Ana je dokazala da je i na tom planu pravi as, dok se kod Kuznjecove već sa punim pravom može govoriti o kompleksu srpskih igračica, pošto je od Jelene Janković poražena u finalu Rima. Ruskinja je u trećem delu meča opet načinila pregršt neiznudjenih grešaka (11:2) i glatko položila oružje - 6:1. Ana je do ključnog brejka stigla u četvrtom gemu (3:1), Kuznjecova joj je poklonila naredni,a onda je usledio još jedan osvojen gem na servis protivnice, kojim je rešeno pitanje učesnika polufinala.


Jelena Janković pobedila je Vajdišovu u dva seta, ali ni u kom slučaju nije imala lakši posao od svoje dve i po godine mladje zemljakinje. Čehinja rodjena u Nemačkoj jeste tek nedavno postala punoletna, ali sa visinom od 183 centimetra i razornim forhendom predstavlja veoma neugodnog rivala, u šta se Jelena mnogo puta i sama uverila, izgubivši četiri od prethodnih šest medjusobnih mečeva. Medjutim, Jankovićeva je ove sezone podigla formu na viši nivo, a stekla je i iskustvo, koje joj je ovog puta donlo odlučujuću prednost. Popularna "Džej Džej" bila je prinudjena da se veći deo meča brani trčeći iza osnovne linije, ali više nego dvostruko veći broj neiznudjenih grešaka (20:42) svedoči da je Vajdišova platila cenu svom agresivnom pristupu. Za osvajanje prvog seta Jeleni je bila dovoljna samo jedna brejk lopta, i to u šestom gemu - 4:2. Tek drugu šansu na meču naša teniserka je pretvorila u još jedan brejk, povela je sa 3:2 u drugom setu, potom se izvukla na svoj servis i došla u situaciju da servira za meč pri rezultatu 5:4. Pošto nije iskoristila meč-loptu, Jelena je morala da zaigra kako je Vajdišova svirala. Čehinja je udarala silovito, propustila je dve, ali ne i treću brejk loptu, što joj je donelo izjednačenje na 5:5. I kada je na pomolu bio "taj-brejk", Jankovićeva je održala impresivni procenat iskorišćenih brejk lopti (3-3), povela sa 6:5, a onda na svoj servis završila meč forhendom Vajdišove u mrežu! Jankovićeva u polufinalu igra sa Žistin Enen, dok će Ivanovićeva za finale igrati sa Marijom Šarapovom.

XS
SM
MD
LG