Linkovi

Šta je minimum zajedničkog ineteresa u projektu Evropske unije?


Krajem ovog meseca evropske lidere očekuje nimalo lak posao- nakon godina nastojanja, propalih referenduma u Holndiji i Francuskoj i više neusvojenih nacrta, trebali bi konačno da se dogovore o tome šta je minimum zajedničkog ineteresa u projektu Unije. Za sada se svi slažu da im je evropska asocijacija država potrebna, dok su mišljenja suprotstavljena kada se dodje do ovlasti kakvima bi trebala da raspolaze administracija u Briselu, a kakve bi, sa druge strane, trebale da izgube nacinalne vlade. Uz svima bolno pitanje proširenja, sasvim je razumljiva duga i neizvesna polemika oko oblika zajedničkog dokumenta.

Jedan od najsvežijih predloga je upravo sačinjen od strane nevelike grupe političara i diplomata, koje predvodi nekadašnji italijanski premijer, Đulijano Amato - Amatova grupa je objavila da je predlog ustava sada i obimom i sadržajem reduciran u odnosu na onaj koji su svojevremeno odbacili Francuzi i Holandjani. Prvobitna 448 poglavlja su svedena na njih sedamdesetak, stvari pojednostavljene i , nadati se, prihvatljive za sve- od zaobilaženja poglavlja koja jasno ističu distanciranje Unije od religije, do ostavljanja prostora da se predložena funkcija ministra vanjskih poslova EU može zvati i smatrati onako kako se članice dogovore.

Za analitičara Centra za evropske studije u Briselu, Luciju Montanaro, kada je reč o sudbini aplikacija država Zapadnog Balkana, od iznimne je važnosti da se, sa jedne strane, ustav usvoji, a sa druge, da se u potpunosti i uspešno zaljuče domaći zadaci kandidata i onih koji to nameravaju postati:

"Novi sporazum, novi paket koji bi se trebao dogovoriti ili tokom nemačkog ili portugalskog predsedavanja EU, je od ključne važnosti za sudbinu proširenja prema državama Zapadnog Balkana. U svakom slučaju, Hrvatska je poslednja sretna država čija molba za članstvo u EU ne mora proći korz referendum gradjana Francuske. Sve ostale države regiona će morati da predju taj put referenduma u Francuskoj. Mislim da države Balkana treba da slušaju i čuju sve sto se dogadja oko paketa evropskog sporazuma, koji bi, ukoliko se usvoji, trebao sam po sebi da bude dobar znak za integracijske perspektive regiona. U suprotnom, stvari će se odgadjati, ali, stvarnost je da u državama poput BiH, Srbije, čak i Makadonije i, jasno, Albanije, treba uraditi još veoma veliki deo domaće zadaće. To EU daje sasvim dovoljno vremena da razreši vlastite probleme".

U isto vreme, diplomatskim kontaktima i bilateralnim susretima, nemačko predsedništvo EU radi na svome predlogu evropskog ustava, koji neke od država odbijaju čak i da zovu ustavom- zajednički dokumenat bi trebao biti spreman za skori samit u Briselu.

XS
SM
MD
LG