Linkovi

Frejzer: Bilo bi tragično ako se Tribunal zatvori bez Mladića i Karadžića


U Medjunarodonoj kriznoj grupi tvrde da je čudna koncidencija najave nastavka pregovora Brisela i Beograda sa hapšenjem penzionisanog generala Vojske Republike Srpske, Zdravka Tolimira, optuženog od strane Haškog tribunala za zločine počinjene nad Srebreničanima 1995. godine. Upozoravaju da sa ovim ne sme prestati obaveza hapšenja haških begunaca, bez čega, opet, Evropska komisija nikako ne treba da zaključi pregovore sa Beogradom.Medjunardona krizna grupa je oštro kitikovala Evropsku komisiju zbog obećanja Beogradu da će se uskoro nastaviti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, tvrdeći da se time nagradjuje vlada koja neće biti pro-evropska niti pro-demokratska , te se gubi šansa da se u Hagu nadju ključni begunci od medjunarodne pravde, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Sada, kada se iza rešetaka našao i nekadašnji Mladićev pomoćnik za obaveštajne poslove, primeti se neobična podudarnost ali i činjenica da je na slobodi jedan manje haški optuženik, direktor evropskog programa Medjunardne krizne grupe, Sabine Frejzer:

Sabine Frejzer: Sa jedne strane, bilo je pomalo iznenadjujuće da je Tolimir uhapšen otprilike u isto vreme kada je komesar Ren najavio kako namerava da nastavi prekinute pregovore sa Srbijom. Sa druge strane, pozitivna je stvar to što je Tolimir uhapšen. Jedino što možemo da se nadamo da, ako je bilo moguće da se on uhapsi, da će biti moguće da se uhapse i preostali haški begunci.

Iako su se oštro protivili nastavku pregovora sa Srbijom bez Ratka Mladića u haškom pritvoru, u Medjunarodnoj kriznoj grupi misle da još nije izgubljen evropski mehanizam koji bi trebao navesti Beograd da istvari punu saradnju sa Hagom- njegov ključni deo-upozorenje komesara za proširenje, Oli Rena, da se pregovori neće zaključiti bez pune saradnje Srbije sa Sudom u Hagu, mora ostati na snazi, upozorava direktor balkanskog projekta Medjunardone krizne grupe:

Sabine Frejzer: Najmanje čemu se nadamo je da Komisija neće promenit stav o tome- što znaci da se pregovori neće okončati sve dok se Hagu ne predaju Karadžić i Mladić. Bio bi izuzetno veliki gubitak ako se pregovori okončaju a Tribunal zatvori, jer njegova misija se okončava 2008. godine, bila bi velika tragedija ako se to sve desi bez Karadića i Mladića u Haškom sudu.

Medjutim, da li je reč o planu da se misija Tribunala okonča bez dvojice ključnih optuženih na optuženičkoj klupi?

Sabine Frejzer: Sasvim je očito- sada smo već u 2007. godini, 12 godina nakon okončanja rata. Dakle, jasno je da svi nastoje da zaobidju Tribunal i nadaju se da će vreme možda učiniti svoje- ljudi zaboraviti ili, jednostavno da će biti kasno da se Karadžić i Mladić dovedu pred Haški sud. Medjutim, još se treba nadati da će se to desiti u vreme mandata Tribunala.

XS
SM
MD
LG