Linkovi

Odobrena pilula za kontracepciju koja eliminiše menstrualni ciklus


Najnovije vesti iz ginekologije mogle bi da obraduju i žene koje žele da dobiju decu, i one koje to ne žele. Američka vlada je nedavno odobrila prvu pilulu za kontracepciju koja potpuno eliminiše menstrualni ciklus, a odobren je i proizvod koji bi mogao da pomogne ženama koje žele da zatrudne.

Mnoge žene imaju bolni mesečni menstrualni ciklus. Druge jednostavno smatraju ciklus neprijatnošću. Uskoro će biti u mogunosti da izaberu da ga potpuno eliminišu. Roza Nolasko učestvovala je u studiji o piluli koja to omogućava.

«Imala sam ozbiljne bolove i jela sam kao luda. Kada sam počela da uzimam pilulu, ti simptomi su nestali. Bila sam oduševljena».

Librel je pilula za kontracepciju kao mnoge druge koje su već dostupne. Ali, te druge mesečne doze pilula uključuju i sedam pilula šećera kako bi žene da prate svoj mesečni ciklus. Razlika kod Ginekolog Eni Dejvis kaže da nema negativnih posledica od izostanka menstruacije.

«Lek je bezbedan i omogućava planiranje porodice. Veoma je efikasan. A, za odredjene žene zaista će omogućiti stvarno olakšanje od menstrualnih problema, kao što su jaki bolovi i krvarenje koji prate ciklus».

Medjutim, Librel možda neće potpuno eliminisati krvarenje ili sukrvicu. Lek je proizvela kompanija Vajet, a istraživanje koje je sama sprovela, pokazalo je da je posle godinu dana uzimanja Librela, 40 odsto žena i dalje imalo manje krvarenje i sukrvicu.

Ima i dobrih vesti za one žene koje žele da zatrudne. Nema garancije da to funkcioniše, ali je američka vlada odlučila da nova naprava, sićušna kapica koji se postavlja na grlić materice, neće nauditi ženama koje nemaju ništa protiv niskotehnoloških, jeftinih metoda za pomoć pri začeću. Doktor Dženet Voker objašnjava šta se dogadja kada sperma jednom dospe u kapicu.

«Zatvorite je i postavite vaginalno, naspram grlića materice, tokom šest do osam časova».

Medjutim, specijalista za oplodnju doktor Eldon Šriok izražava sumnju da je ovaj novi metod delotvoran.

«Odobrenje FDA ne znači da je provereno da će ta naprava poboljšati procenat začeća».

Proizvodjač ove naprave još nije sproveo istraživanje koje bi dokazalo da li kapica može da pomogne ženama da zatrudne, ali su studije u tom cilju planirane.

XS
SM
MD
LG