Linkovi

U Rostoku danas ponovo došlo do sukoba policije i demonstranata


U Rostoku je danas ponovo došlo do sukoba policije i demonstranata koji od subote protestuju protiv samita sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije koji u sredu počinje u Hajligendamu. Oko 400 maskiranih demonstranata, koji su gađali flašama i drugim predmetima, sukobilo se sa više stotina policajaca. Uhapšeno je više demonstranata zbog kršenja propisa o zabrani maskiranja lica na demonstracijam. Tokom nereda je povređen i jedan fotoreporter.

Demonatranti su, kao i u subotu, skup počeli mirno, okupljanjem ispred zgrade Ureda za strance u Rostoku gde su protestovali zbog politike koju prema azilantima vode članice G8. Nosili su transparente na kojima je bilo napisano "Obustaviti teror proterivanja azilanata" i "Veća prava za izbeglice". Kao i u subotu, među demonatrante koji su protestovali na uobičajeno miran način, brzo su se umešali pripadnici takozvanih autonomnih grupa koje vlasti smatraju odgovornim i za nerede posle demonstracija u subotu. U njima je ranjeno 520 protivnika samita G8 i 433 policajca. Policija je danas ocenila da se najveći deo od oko 2.000 militantnih "autonomaša" i dalje nalazi u Rostoku.

Ustavni sud u Karlsrueu potvrdio je danas da su advokati grupa kritičara globalizacije podneli žalbu zbog toga što su vlasti za šest kilometara proširili prostor oko Hajligendama u kojem nije dozvoljeno da se demonstrira. Policija je ovaj potez obrazložila bezbednosnim razlozima, dok demonstranti smatraju da im je time uskraćeno ustavom garantovano pravo na okupljanje. Grupe protivnika globalizacije učesnicima samita G8 zameraju da su, između ostalog, odgovorni za nastanak nepravednog međunarodnog ekonomskog sistema i time velikim delom za siromaštvo u svetu.

Na samitu koji traje od 6. do 8. juna učestvuju šefovi država ili vlada Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Kanade, SAD, Velike Britanije i Rusije. Mesto održavanja skupa, Hajligendam, od prošle sedmice je već zatvoreno za slobodan pristup sa kopna, jer je zatvorena 13 kilometara dugačka žičana ograda. Od prošle noći je onemogućen prilaz i sa morske strane jer je zabranjen svaki privatni ili drugi brodski saobraćaj.

XS
SM
MD
LG