Linkovi

Pomoćnik direktora FBI Džon Miler: Al Kaida deluje na dva koloseka


Visoki zvaničnik Federalnog istražnog biroa izjavio je da su teroristički napadi Al Kaide 11. septembra, 2001, u Njujorku i Vašingtonu inicirali, kako se izrazio, veoma visoki tempo terorističke aktivnosti koja se nastavlja i danas.

Pomoćnik direktora Federalnog istražnog biroa, Džon Miler, kao gost programa televizije ABC, rekao je da veruje da Al Kaida dejstvuje na dva koloseka – da planira svoje aktivnosti i podstiče organizacije sa kojima nije povezana da napadaju ciljeve u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama Zapada.

«Rekao bih da Al Kaida ima dvostruki plan, što znači da svakodnevno nastavlja da planira veće, spektakularne napade, nalik na one izvršene 11. septembra, koliko god može. Istovremeno, ona vrši užasno veliku propagandu da bi pridobila sve koji smatraju da imaju mogućnosti da deluju na svoju ruku, da to i učine.»

Miler je istakao osujećeni plan za izazivanje eksplozije cisterni goriva i instalacija za naftu na njujorškom Međunarodnom aerodromu Džej Ef Kej, kao najskoriji primer zavere koja nije povezana sa Al Kaidom, ali je inspirisana tom terorističkom mrežom. Plan terorista je otkriven u subotu, više od godine otkako su američke vlasti počele istragu. Miler je rekao da je Al Kaida proširila svoj uticaj, što je navelo američke vlasti da budu opreznije i posvete veću pažnju organizacijama koje bi, pre Al Kaide, verovatno bile ignorisane.

«Kada posmatrate domaće ekstremiste, nadahnute preko interneta, oni mogu da iskrsnu svugde. Prema tome, sada, umesto da se usmerite u određenom pravcu, morate da se fokusirate u radijusu od 360 stepeni, svakog trenutka i svakog dana.»

Miler je istakao još jednu osujećenu zaveru – plan da se podmetnu bombe u avione u Londonu koji je otkriven prošle godine, kao primer, kako je rekao, latentnog otiska prstiju Al Kaidine kontrole. On je to rekao u intervjuu koji je emitovao televizijski unutrašnjepolitički kanal C-SPAN. Miler je u tom intervjuu objasnio da vlasti Sjedinjenih Država, pored toga što prate one koji kopiraju Al Kaidu, i dalje moraju da tragaju za velikim operacijama same Al Kaide.

«Sada je prošlo više od pet godina od 11. septembra, tokom kojih nismo videli uspešan veliki napad u organizaciji Al Kaide. Ali to ne znači da nismo videli pripreme za takve napade, ili ih sprečili.»

Džon Miler je odbio da otvoreno kaže da li u Sjedinjenim Državama postoje neke uspavane ćelije Al Kaide, ali je energično nagovestio da Federalni istražni biro veruje da ih ima. On je zaključio da zvaničnici američkih službi za održavanje reda i zakona neprekidno povećavaju nadzor nad ljudima za koje smatraju da su teroristi ili špijuni.

XS
SM
MD
LG