Linkovi

Florida se naziva “Osunčana država“ ali i ”Država aligatora“


Država Florida u jugoistočnom delu Sjedinjenih Država naziva se ”Osunčanom državom“. Tamo odlaze turisti iz celog sveta da bi uživali u plažama, vodenim parkovima i drugim polularnim atrakcijama. Medjutim, ona je takodje poznata kao ”Država aligatora“. Aligatori su svojevremeno bili na listi ugroženih životinjskih vrsta, ali su danas veoma brojni.

Nacionalni park Everglejds je ogromna močvara u južnom delu Floride. Najpoznatiji je po divljim životinjama, a najviše po aligatorima. Nedaleko od parka je Everglejds farma aligatora, privatna turistička atrakcija koja uzgaja najpoznatije reptile u toj državi. Posetioci mogu da istražuju rečne rukavce brodom i pri tom hrane aligatore

”Tako vidite svaki detalj na njima, što je sjajno.“

”Mislim da je to dobar način da se oni pokažu ljudima, jer nismo navikli na te životinje.“

Farma je počela komercijalno da uzgaja aligatore 1985. godine u nastojanju da ih spasi od istrebljenja. Svakog dana farma turistima predstavi niz šou programa sa zmijama, drugim egzotičnim reptilima i aligatorima. Deziri Dou radi na ovoj farmi i nastupa u šou programu sa aligatorima. Priznaje da je, prvi put kad je počela sa njima da radi, bila oprezna:

”Uhvatila me je nervoza, ali se nisam prepala. Zbilja sam želela da to radim. Bila sam uznemirena, jer nisam znala kako će sve da se odvija. To je jedna od stvari koju ili uradite kako treba prvi put ili pak pogrešite i izgubite prst.“

Dve hiljade aligatora na ovoj farmi uzgaja se u specijalnim bazenima. Oni mogu da porastu čak i metar godišnje. I, dok su veliki aligatori suviše opasni za dodir, posetioci ovog parka mogu da poziraju sa bebama aligatorima i da ponesu fotografije kao suvenir koji svako poželi da ima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG