Linkovi

Lukšić: Crna Gora neće zaključiti dvogodišnji aranžman sa MMF


Crna Gora neće zaključiti dvogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako je najavljivano u januaru kada je postala njegova 185. članica, saopštio je crnogorski ministar finansija Igor Lukšić.

“U ovom trenutku nećemo ulaziti u formalne aranžmane”, rekao je Lukšić, napominjući da su planovi Vlade u strukturnim reformama i ekonomska politika u potpunosti saglasni sa preporukama MMF-a.

On je kazao da, odbijanjem zaključivanja aranžmana, Crna Gora u finansijskom smislu “ništa posebno niti dobija, niti gubi”, jer aranžman ne bi bio finansijski, s obzirom da Crna Gora nije namjeravala da koristi kredite MMF-a.

“Naša komunikacija će se nastaviti u smislu redovnog mjesečnog izvještavanja Ministarstva finansija, Centralne banke i drugih resora, gđe pojedine teme mogu biti interesantne za MMF”, saopštio je Lukšić.

On je kao najbolji primjer zemlje koja nije imala formalni aranžman, naveo Sloveniju, koja nije slijepo slušala savjete MMF-a.

U Vladi su postojali različiti stavovi o tome da li treba potpisati formalni aranžman sa MMF-om i preuzeti obaveze ispunjavanja konkretnih ciljeva u određenim rokovima, koji često znače nepopularno “stezanje kaiša”, nekad i neprijatno za vlast.

Vlada Crne Gore je potpuno ispravno postupila odbijajući aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i zauzela je pravilan odnos, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On je kazao da nije sporno da Vlada treba da primijeni određene sugestije MMF, ali da ta organizacija nema osjećaj za ekonomsku suštinu jer je to, kako je kazao “birokratska mašinerija koja ista pravila sprovodi u različitim zemljama”.
A iz Pokreta za promjene ocijenjeno je da Vlada Crne Gore treba dobro da razmisli prije nego što odbije potpisivanje dvogodišnjeg aranžamana sa Međunarodnim monetarnim fondom jer to može zabrinuti ozbiljne strane investitore.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević saopštio je da je Vlada na početku saradnje bila previše "senilna i popustljiva" prema nekim zahtjevima MMF-a, a da sada ide u krajnost.

’’To može zabrinuti ozbiljne strane investitore, koji su i do sada zaobilazili Crnu Goru, a ohrabriti ulagače koji su kapital stekli na sličan način kao i crnogorski tajkuni što je još jedan znak da Crna Gora ne želi nikakvu spoljnu kontrolu’’, ocijenio je Medojević.

XS
SM
MD
LG