Linkovi

Predsednik Džordž Buš najavio svoju agendu za samit G-8 u Nemačkoj


Predsednik Buš je rekao da će lideri zemalja Grupe osam razgovarati o načinima za unapredjenje trgovine i borbe protiv bolesti, za podsticanje razvoja i pristupa obrazovanju, kao i o dugoročnom pitanju globalnih klimatskih promen. U svom redovnom subotnjem govoru na radiju predsednik je rekao da je u interesu SAD da ta nastojanja donesu rezultate.

«Kada pomognemo društvima da izadju iz siromaštva time otvaramo i nova tržišta za američku robu i nova radna mesta za američke radnike. Kada smanjujemo haos i patnje činimo Ameriku bezbednijom, pošto je manje verovatno da će prosperitetne zemlje podsticati nasilje i izvoziti teror.»

Uoči samita Grupe osam predsednik Buš je nastojao da odgovori na zabrinutosti evropskih zemalja u pogledu svoje predanosti borbi protiv klimatskih promena. On je najavio da će postaviti ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte do kraja ove godine i da će Amerika investirati milijarde dolara u tehnologije alternativnih energija o čemu će podeliti informacije sa zemljama u razvoju. Medjutim, u odgovoru demokrata, kongresmen iz Masačusetsa, Ed Marki, odbacio je predsednikov plan, rekavši da on znači samo pomak od negiranja ka odlaganju. Marki je rekao da predsednik nije uveo razumne restrikcije na zagadjivače koji se smatraju odgovornim za globalno zagrevanje i da u tom pogledu zaostaje za evropskim saveznicima.

«Agenda za samit Grupe osan je jasna i hitna. Svet mora da uvede obavezujuća ograničenja emisije gasova koji dovode do klimatskih promena. Najugledniji naučnici u svetu se sada slažu da je čovek doprineo brzom zagrevanju naše klime i da ono nije posledica prirodnih uzroka.»

Lideri Grupe osam će se tokom samita sastati i sa šefovima nekoliko afričkih država da bi sa njima razmotrili dalju podršku u borbi protiv korupcije. Predsednik Buš je protekle nedelje pozvao Kongres da udvostruči američku pomoć borbi protiv AIDS-a u Africi - na ukupno 30 milijardi dolara, a pokrenuo je i program tehničke pomoći afričkim zemljama u cilju jačanja njihovih finansijskih tržišta. On je takodje pooštrio sankcije Sudanu i pozvao Savet bezbednosti UN da spreči režim u Kartumu da obavlja ofanzivne vojne letove iznad pokrajine Darfur, gde je u u sukobima od 2003. poginulo preko 200 hiljada ljudi, dok je više od dva miliona raseljeno. Pored učešća na samitu G 8 u Nemačkoj, predsednik Buš će posetiti Češku Republiku, Poljsku, Italiju, Albaniju i Bugarsku.

XS
SM
MD
LG