Linkovi

Šefovi diplomatija G8 na samitu u Nemačkoj bez konačnog dogovora o statusu Kosova


Zapadne zemlje i Rusija nisu danas na sastanku ministara inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) u Potsdamu uspeli da prevazidju razlike u stavovima o budućem statusu Kosova, ali je najavljen nastavak razgovora o Kosovu unutar G-8.

Najniži zajednički imenitelj očito je postignut dogovorom da se razgovori o Kosovu unutar G-8 nastave. Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je na konferenciji za štampu posle skupa rekao da postoji „jasno opredeljenje da ne popuste napori da se saglasnost ipak postigne“. Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs je istakla da SAD, kao i EU, predlog o statusu Kosova Martija Ahtisarija smatraju „dobrim“.

“Želimo napredak u duhu saradnje; mi i nekoliko naših evropskih kolega verujemo da Ahtisarijev plan predstavlja pravu osnovu za rešenje statusa Kosova i da Kosovo neće ponovo biti integrisano u Srbiju. Kao što je rekao nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer, želimo evropsku budućnost i za Srbiju i za Kosovo. Preostaje da se na tome radi.” izjavila je Rajs.

Kondoliza Rajs je, uz ogradu da se današnji skup nije upuštao u detalje, rekla da SAD o Kosovu „žele i dalje da razgovaraju“, jer je „svima u interesu mir i stabilnost na Balkanu“.

Zapadne kolege očito ni danas nisu uspele da uticu na stavove šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. On je naveo da „nema šansi za približavanje s obzirom na stav zapadnih država da je nužno brzo rešenje u smislu priznavanja nezavisnosti Kosova“.

“Mi smo ubedjeni da se kriza može rešiti samo dogovorom izmedju dve strane i zalažemo se nastavak razgovora i za potpunu realizaciju rezolucije 1244... U potpunosti podržavam ono što je rekla Kondoliza Rajs -- da put napred vodi preko saradnje. Ali pre svega, to se odnosi na Srbe i kosovske Albance. Bez toga ne vidimo mogućnost za rešenje problema. Štajnmajer i Rajsova su rekli da je Kosovo poslednji problem Balkana. Mi želimo trajno, održivo rešenje da on ne bi postao vodeći problem Amerike i Evrope” kazao je Lavrov.

Na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o nezavisnosti Kosova u Savetu bezbednosti UN, Sergej Lavrov je naglasio da se „nada da to neće biti potrebno“ i da će „partneri Rusije razumeti njene argumente“. Izrazio je uverenje da Savet bezbednosti „neće doneti nikakvu odluku koja ne bi bila prihvatljiva za sve“.

Ovim je posle sastanka u Potsdamu stavljena tačka na spekulacije više evropskih medija da su se Rusija i zapadne zemlje sporazumele o prihvatljivom tekstu rezolucije Ujedinjenih nacija o Kosovu. Dalja procedura odredjivanja statusa Kosova ostala je otvoren problem o kojem će raspravu morati da nastave šefovi država ili vlada G-8 na samitu koji se od 6. do 8. juna održava u Hajligendamu.

Više slaganja ministri G-8 pokazali su o drugim temama koje su danas bile na dnevnom redu – Iranu, Avganistanu, Bliskom Istoku i Sudanu. Bez saglasnosti ostalo je i pitanje postavljanja američkog antiraketnog štita u Istočnoj Evropi. Lavrov je SAD optužio da su time „pokrenule novu trku u naoružanju“, dok je Kondoliza Rajs ponovila da taj projekt nije usmeren protiv Rusije, navodeći pitanje Irana i Severne Koreje. Dodala je da su SAD Rusiji „ponudile saradnju“ po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG