Linkovi

Petoro poginulih u Faludži, "Armija Mahdi" osumnjičena za otmicu petorice Britanaca


Petoro ljudi je poginulo a više od 15 je ranjeno u minobacačkim napadima u Faludži, zapadno od Bagdada, saopštile su iračke vlasti. Meta napada je verovatno bila američka vojna baza ali su granate umesto toga pale na stambenu četvrt.

U šiitskom delu Bagdada, Sadr Sitiju, koalicione snage uhapsile su šestoricu osumnjičenih za koje se veruje da su članovi ćelije koja je unosila bombe i oružje iz Irana. U medjuvremenu su pobunjenici ubili jednog iračkog novinara u južnom gradu Amari, a vlasti takodje navode da je pre dva dana, u Faludži, ubijen jedan profesor žurnalistike zajedno sa članovima svoje porodice.

Kada je reč o otmici petorice Britanaca u Bagdadu, irački ministar inostranih poslova Hošjar Zebari kaže da su za kidnapovanje najverovatnije odgovorni pripadnici šiitske milicije “Armija Mahdi”, koji su možda imali i pomoć lokalne policije u tome. Za to vreme, koalicione snage prenele su na iračke vlasti nadležnost za održavanje bezbednosti u tri iračke provincije u severnom, kurdskom delu zemlje.

XS
SM
MD
LG