Linkovi

Posle 27 godina susret Sjedinjenih Američkih Država i Irana u Bagdadu


Prvi formalni razgovori na visokom nivou izmedju Irana i SAD u proteklih 27 godina završeni su u Bagdadu, gde je američki ambasador Rajan Kroker izjavio da su zvaničnici obe zemlje afirmisali politiku usmerenu ka budućem stabilnom i demokratskom Iraku. Medjutim, SAD su takodje insistirale na tome da Iran prestane da podržava pobunjenike u Iraku.

Irački premijer Nuri al Maliki otvorio je razgovore rekavši da je uveren da Iran i SAD poseduju političku volju da postignu zajedničko stanovište kada je reč o Iraku. Maliki je izjavio da irački zvaničnici učestvuju u sastanku ne u ulozi posrednika, već kao ključna strana koja će nastojati da pozitivno usmeri taj dijalog. Posle gotovo četvoročasovnih razgovora, američki ambasador Rajan Kroker izjavio je da su se iranski i američki zvaničnici saglasili u pogledu širokih principa kojima treba da se rukovodi njihova politika, kako bi se uspostavili mir i demokratija u Iraku.

“Takodje smo jasno stavili na znanje naš stav da je to pitanje akcije, a ne samo principa. Iranskoj strani sam direktno preneo šta nas specifično zabrinjava kada je reč o njihovom ponašanju u Iraku”.

Ambasador Kroker je izjavio da su američki zvaničnici optužili Iran da sprovodi akcije koje su u suprotnosti sa proklamovanim ciljem uspostavljanja bezbednosti u Iraku, kao što su obuka i naoružavanje pobunjenika i podrivanje uticaja iračke vlade. Kroker je naveo da iranska delegacija, koju je predvodio ambasador Hasan Kazemi Komi, nije odgovorila na te tvrdnje. Nijedan predstavnik Irana nije davao izjave na konferenciji za novinare posle razgovora ali je ambasadoru Krokeru postavljeno pitanje koje je primedbe iznela iranska strana.

“Iranci nisu ulazili u mnogo detalja. Oni su izneli tvrdnju da prisustvo koalicionih snaga u Iraku predstavlja okupaciju, i da napori da se obuče i opreme iračke snage bezbednosti nisu bili adekvatni u odnosu na postojeće izazove.”

Prema rečima ambasadora Krokera, američki zvaničnici su odgovorili da se koalicione snage nalaze u Iraku na poziv iračke vlade i u skladu sa ovlašćenjima koje su dobile od Saveta bezbednosti UN, napominjući da su SAD utrošile milijarde dolara na obuku iračkih snaga bezbednosti. Kroker je dodao da je Iran predložio uspostavljanje “trilateralnog bezbednosnog mehanizma” izmedju Iraka, Irana i SAD. On nije naveo detalje tog predloga, rekavši da će ga proučiti zvaničnici u Vašingtonu.

Razgovori u Bagdadu bili su prvi susret visokih iranskih i američkih diplomata u gotovo tri decenije. SAD su prekinule diplomatske veze sa Iranom 1979. godine posle krize sa američkim taocima u ambasadi u Teheranu. Ambasador Kroket je izjavio da su razgovori protekli u “poslovnoj atmosferi” i da su se isključivo odnosili na situaciju u Iraku. On je rekao da iranski zvaničnici nisu postavili pitanje pet Iranaca koje SAD drže u svom pritvoru. Ambasador je rekao i da je iračka vlada predložila održavanje sličnog sastanka predstavnika tri zemlje, te da će SAD razmotriti taj poziv.

XS
SM
MD
LG