Linkovi

Poklonici «Ratova zvezda» slave 30 godina od prvog filma u serijalu


Naučno-fantastična avantura "Ratovi zvezda" pojavila se u bioskopima u maju 1977. godine, a ovog meseca u Los Anđelesu desetine hiljada obožavatelja, proslaviće uspeh filma i njegovo 30 godina dugo nasleđe. Prvi film sa podnaslovom Nova nada, i ceo serijal koji je usledio, postli su veliki deo američke pop kulture i zauvek promenili smer Holivuda.

"Ratovi zvezda" su na neki način bili povratak jednostavnim akcionim avanturama, koj su se prikazivale tokom ranog popodneva u 1930-im i 40-im godinama. Međutim, najnapredniji specijalni efekti tog vremana učinili su da film dovede ceo žanr na jedan potpuno novi nivo.

Autor "Ratova zvezda" scenarista i reditelj Džordž Lukas nedavno je na jednom holivudskom skupu pobjašnjavao kako je moderne efekte koristio da ispriča priču.

"Pošto je naučna fanstastika u osnovi Because science fiction is basically a književni medij, teško je učiniti je stvarnom. Gotovo nemoguće. Stoga sam veoma pažljivo dizajnirao film u okvirima u kojima sam mislio da može da bude uražen", rekao je Lukas.

Džonatan Rincler, autor knjige "Pravljenje Ratova zvezda" smatra da je Lukas imao sve neophodne elemente za uspešan film.

"On je koristio sve stare filmske serijale i stripove i naučno-fantastične romane, avanturu i zabavu. Jednostavno je shvatio da tu nema velike nauke na tom nivou i bio je u pravu. Ono što nije shvatio je koliko je bio uspešan u tome", kaže Rincler.

Stiv Sensvit, direktor za odnose sa obožavateljima Lukasove kompanije "Lukasfilm", kaže da su "Ratovi zvezda" bili više nego samo ono viđeno na ekranu i da je to privuklo gledaoce.

"To je film koji je na površini letnji zabavni hit, uzbudljiva akciona avantura. Ali pošto je toliko puno poenti i likova bilo zasnovano na stereotipima koji postoje već hiljadama godina u mitologiji i religiji, podsvesno nas je sve privukao do srži", ističe Sensvit.

Likovi u filmu, poput Luka Sajvokera, Hana Soloa, prelepe princeze Leje, zlog Darta Vejdera, poštovanog Jode, postali su deo sage u okviru koje je snimljeno još pet filmova, od kojih se tri - bave događajima od pre prvog ostvarenja.

Obožavatelji su stajali u redovima ispred bioskopa nedeljama, a usaglašeni marketinški trud učinio je "Ratove zvezda " senzacijom, naglašava Džonatan Teplin, filmski producent, koji predaje na Univerzitetu Južna Kalifornija.

"Kada govorimo o poslovnom aspektu, bio je to prvi film uz koji su išli svi prateći elementi onoga što danas smatramo blokbasterom. Razna roka, igrač, sve ostalo sa likovima iz filma. Pre 'Ratova zvezda' to nije postojalo", kaže Teplin.

A Džordž Lukas ističe da je cilj njegovih filmova da se gledaoci zabave.

"Primarna stvar je omogućiti ljudima par sati zabave i uživanja, a tek posle toga, možemo da se nadamo da će biti tih nekih malih stvari koje vam pružaju priliku da vidite svet na drugi način", kaže Lukas.

Profesor filma Džonatan Teplin takođe veruje da su "Ratovi zvezda" uveli neke ne tako dobrodošle promene u Holivud, kao što je prenaglašenost filmova pravljenih za mladu mušku publiku, popot "Supermena" i "Spajdermena", sa beskrajno mnogo nastavka, tako da sve manje originalnih priča stižu do velikih ekrana.

Ali za hiljade obožavatelja, koji će se skupiti na događaju pod nazivom Star Wars Celebration Four u Los Anđelesu, "Ratovi zvezda" otvorili su nove vidike i stvorile smisao za zajednicu. Stiv Sensvit iz "Lukasfilma" dodaje da je serijal završen, ali da se nasleđe "Ratova zvezda" nastavlja.

"Ovo je proslava prvih 30 godina 'Ratova zvezda'. Tek smo na početku", kaže Sensvit.

Početkom 2008, nova video igra pod nazivom "The Force Unleashed" popuniće praznine u priči. "Lucasfilm" takođe radi na dva televizijska projekta – animiranoj seriji "Ratovi klonova", koja izlazi sledeće godine i akcionoj seriji, koja treba da bude gotova krajem ove decenije.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG