Linkovi

Crna Gora postala pridruženi član Parlamentarne Skupštine NATO


Crna Gora je postala pridruženi član Parlamentarne Skupštine NATO, na proljećnom zasijedanju u portugalskom gradu Madeira. O tome je crnogorsku javnost obavijestio član crnogorske delegacije na zasijedanju Parlamentarne Skupštine, Borislav Banović.

Poslanik SDP Borislav Banović je objasnio da status pridruženog člana Parlamentarne Skupštine NATO imaju zemlje članice Partnerstva za mir. Osim Banovića, crnogorsku delegaciju čine i poslanici Miodrag Vuković i Vasilije Lalošević.

I crnogorski predsjednik Filip Vujanović, na Samitu predsjednika Centralno-evropskih država u češkom gradu Brnu potvrdio je da Crna Gora ima dva strateška cilja: članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Ti ciljevi nisu konkurentni, već kompatibilni, dodao je Vujanović, a za njihovu realizaciju Crna Gora je obezbijedila neophodnu institucionalnu infrastrukturu, normativnu osnovu i adekvatne komunikacione strategije koje će te procese predstaviti javnosti.

Vujanović je podsjetio da je crnogorski parlament ranije usvojio Deklaraciju o pridruživanju EU, kojom su se parlamentarne stranke obavezale da zakonima od kojih zavisi proces evropskih integracija, daju apsolutni prioritet.

Kada je riječ o NATO-u, on je ocijenio da je punopravno i bezuslovno članstvo u Partnerstvu za mir važan korak, »koji, uz odličnu komunikaciju sa Briselom i visoke ocjene ostvarenih vojnih reformi i obezbijeđenu civilnu kontrolu vojske, garantuje ubrzan put i članstvo u NATO, što doprinosi i bržoj integraciji u EU«.

XS
SM
MD
LG