Linkovi

Svedok Medin Gaši: Oca poslednji put video živog u rukama OVK


Svedok optužbe Medin Gaši izjavio je danas pred Haškim tribunalom, na sudjenju Ramušu Haradinaju, da je u leto 1998. u okolini Peći oca Kemala poslednji put video živog u rukama OVK, koja ga je optužila da je "srpski špijun". Haradinaj, tada vodja OVK u tom regionu, optužen je za zločine nad Srbima, Albancima i Romima, zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem.

Svedok Gaši rekao jeda se u julu 1998, kada je imao 18 godina, pridružio OVK i da je zakletvu položio u selu Barani pred Ramušom Haradinajem. Nedelju dana kasnije, u štabu OVK u tom selu, pozvao ga je oficir po imenu Met Dedaj, odeven u crnu uniformu kakvu su po optužnici nosili pripadnici specijalne jednice "crni orlovi" pod komandom drugooptuženog Baljaja.

"Dedaj mi je rekao: Ti si sin srpskog špijuna. Ja sam odgovorio da to nije istina. On mi je na to kazao da su mi oca videli u srpskom policijskom džipu", opisao je Gaši.

Iz susedne prostorije, kako je rekao, čuo je oca kako vrišti. Kazao je da je oca poslednji put, na par sekundi, video sutradan kako ulazi u Dedajevu kancelariju. Gaši je napomenuo i da mu je njegova sestra kasnije ispričala da je oca videla nakon toga u drugom selu i da joj je on rekao samo: "Odlazim".

Svedok je kazao da je ubrzo napustio OVK i otišao u Crnu Goru. Tokom unakrsnog ispitivanja, Haradinajev britanski branilac Ben Emerson citirao je Gašijevu izjavu odbrani u kojoj je tvrdio da su se njegovi otac i sestra pridružuli OVK; da je oca vidjao kako radi u
bašti i kuhinji u štabu i da ga je sam video u Bučanima tokom parade sa drugim pripadnicima OVK. Na pitanje Emersona da li je to istina, Gaši je odgovorio potvrdno.

Kada mu je zatim predsedavajući sudija Alfons Ori ponovio pojedinačno svaku od tih tvrdnji i pitao ga da li su istinite, svedok je odgovorio da nisu. On nije mogao da objasni zašto je prvo potvrdio njihovu istinitost, a sudija Ori upozorio ga je da je laganje pred sudom ozbiljno krivično delo. Sudjenje će biti nastavljeno u utorak, 29. maja, a sudije će odlučiti da li će dozvoliti tužiocima da dodatno ispitaju svedoka Gašija.

XS
SM
MD
LG