Linkovi

Amerikanci trenutno najviše preokupirani povećanjem cena struje i benzina


Približava se dugo toplo leto i Amerikanci su trenutno najviše preokupirani povećanjem cena struje i benzina širom Amerike. Tako dnevnik ”Baltimore Sun“ navodi da su, dan pošto je odobreno 50-postotno povećanje cena struje za Baltimorsku elektrodistribuciju, potrošači, dva kandidata za gradonačelnika Baltimora i mali broj drugih gradskih lidera počeli kampanju za ublaženje tog teškog udarca. Ideje variraju od ukidanja tri godine starog zakona o porezu na energetiku do osnivanja alternativnih elektrodistribucija u privatnom vlasništvu. Mali broj gradjana održao je protest apelujući na gradonačelnicu Šilu Dikson da oformi komisiju koja bi procenila održivost ovog predloga. Neki od demonstranata su nosili transparente, ”Ovo će samo naškoditi siromašnima“ i ”Udrite bogate po džepu, a ne nas.“

Uprkos postojanom povećanju cena benzina pred predstojeći vikend kada se obeležava praznik Dan sećanja na pale borce, Atlanta Journal Constitution beleži da će gustina saobraćaja porasti već danas oko 14 časova, jer Automoto savez Amerike procenjuje da će čak 39 miliona Amerikanaca iskoristiti praznik da negde otputuje. To predstavlja povećanje broja putnika od 1,7 posto u odnosu na prošlu godinu. U Atlanti je cena beznina porasla na čak tri dolara i 39 centi po galonu ”supera“.

A New York Times beleži da je magična uloga njujorške Grand Central stanice na velikom platnu učinila taj objekat idealnom lokacijom za ambicioznu izložbu filma i fotografije pod nazivom ”Celuloidna silueta grada na horizontu: Njujork u filmskim ostvarenjima“. Postavka je otvorena danas u Vanderbilt holu te grandiozne stanice. Projekat je zamislio i realizovao Džejms Sanders, autor istoimenog romanu iz 2001. u kojem se stvarni Njujork i celuloidna fantazija o tom gradu prepliću. Medju legendarnim filmovima čiji će scene biti prikazane na izložbi su ”Sever Severozapad“ sa Kerijem Grantom, ”Fisher King“ sa Robinom Wiliamsom i skorije ostvarenje (Eternal Sunshine of the Spotless Mind” -”Večita osunčanost besprekornog uma“ sa Džimom Kerijem.

XS
SM
MD
LG