Linkovi

Stejt department razočaran neuspehom razgovora sa liderima BiH


Stejt department je izrazio razočaranje zbog neuspeha ključnih lidera Bosne i Hercegovine da na trodnevnim pregovorima u Vašingtonu postignu dogovor o izmeni Ustava BiH i reforme policije te zemlje. Američki zvaničnici smatraju da taj zastoj sprečava narpedak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

Američki zvaničnici su oštrom retorikom izrazili svoje nezadovoljstvo zbog zastoja na pregovorima o reformi koje pod američkim pokroviteljstvom vode lideri RS i Federacije. Član predsedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik proveli su tri dana u razgovorima iza zatvorenih vrata sa visokim zvaničnicima Strejt departmenta u novom pokušaju da se nadje kompromisno rešenje za ustavne reforme u BiH. Zvaničnici Bušove administracije su se nadali da će biti postignut sporazum o jedinstvenim policijskim snagama i izvestan progres o jačanju centralne vlade. Međutim u pismenom saopštenju izdatom posle jučerašnjeg sastanka, zamenik portparola Stejt departmenta Tom Kejsi je izrazio razočarenje činjeniicom da do sporazuma nije došlo i naglasio da lideri BIH rešenje svojih problema moraju tražiti u okvirima Dejtonskog sporazuma.

U razgovorima sa Silajdžićem i Dodikom u Stejt departmentu učestvovali su američki državni podsekretar Nikolas Berns, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid i američki ambasador u Sarajevu Daglas Meklhejni.U intervjuu za Glas Amerike ambasador Meklhejni je rekao da Sjedinjene države neće odustati od posredovanja i naglasio da obe strane trebaju da naprave kompromis. Ambasador Meklhejni je odbio da proziva krivce za neuspeh postizanja sporazuma i rekao da je gotovo nemoguće uz sadašnju političku strukturu u zemlji uraditi bilo šta na nivou države i da je ujedinjenje policije osnovni uslov za stabilizaciju BIH i uključenje u evropske integracije.

“Mislili smo da imamo dobre šanse da ostvarimo sporazum i mislim da je puno ljudi bilo optimistično. To ne znači da ćemo na ovaj ili onaj način odustati od ovih pitanja. Nastavićemo da radimo na tome i podsećaćemo ljude kao što smo podsetili gospodina Dodika i gospodina Silajdžića da ništa nemožete uraditi u BIH bez kompromisa. A kompromisa nije bilo”, rekao je američki ambasador Daglas Meklhejni.
U saopštenju se navodi da je podsekretar Brns naglasio potrebu zaustavljanja nacionalističkih izjava koje su obeležile bosansku političku scenu u protekloj godini. U izlaganju u vašingtonskom centru za strateške i međunarodne studije gospodin Silajdžić je optužio srpsku stranu da želi status kvo, etničke podele, kao trajno rešenje, iako je izrazio nadu u mogućnost pronalaženja kompromisa u bliskoj budućnosti. Pred polazak za Vašington gospodin Dodik je izneo stav svoje stranke da bi Bosna trebala da postane federacija tri etničke zajednice Srba, Muslimana i Hrvata.

XS
SM
MD
LG