Linkovi

Nova teorija o tome kako su građene egipatske piramide


To je misterija koja je zbunjivala naučnike hiljadama godina. Kako su građene egipatske piramide? Sada se pojavila najnovija teorija koja baca novo svetlo na drevno čudo.

Piramide u Gizi ulaze u red najpoznatijih spomenika na svetu. Izdižu se iz peska u blizini Kaira i hiljade opčinjenih posetilaca iz celog sveta ih svake godine obilaze, fotografišu, istražuju i pentraju se na njih. Deo te opčinjenosti je – nepoznato. Izgradnja piramida je arhitektonska zagonetka neuhvatlhjiva koliko i Sfinga.

Posle osmogodišnjeg proučavanja i oslanjanja na radove drugih teoretičara, Žan-Pjer Uden je došao do jedinstvene i prihvatljive teorije njihove gradnje.

«Glavna novina je to da je piramida građena iznutra, sa jednom internom rampom. Sve druge torije sa rampama imaju problem sa završetkom izgradnje, jer je rampa ili preduga ili prestrma. Po meni, unutrašnja rampa je korišćena za dopremanje materijala do samog završetka gradnje. Unutrašnji hodnik dostiže maksimalnu dužinu od 1,6 kilometra», kaže Uden

Viišedimenzionalne, kompjuterske sheme konstrukcije i procesa gradnje, poslužile su francuskom arhitekti kao temelj za razvoj njegove teorije. Ovde imamo pogled kroz celu piramidu. Uden objašnjava da su graditelji prenosili teške blokove od granita ili peščara uz pomoć niza kontrategova.

Bob Brir, viši naučni istraživač na Univerzitetu države Long Ajlend, takođe se bavi drevnim Egiptom.

«Rekao bih da je ova teorija veoma važna za egiptologe. Postojale su dve teorije o građenju piramida. Prema jednoj, ispred piramide je postojala jedna ogromna rampa, a prema drugoj, rampa se protezala oko piramide. Ali znamo da su obe pogrešne, da obe imaju probleme. Sada smo dobili treću koja nema te probleme», kaže ovaj egiptolog.

Piramide ulaze u red najvećih veštačkih konstrukcija na planeti. Arheolozi ih proučavaju vekovima. Mnogi od njih kažu da ne iznenađuje to što jedan arhitekta uz pomoć tehnologije 21. veka sada nudi najnoviji ključ za otključavanje jedne od njihovih tajni.

XS
SM
MD
LG