Linkovi

Nikolas Sarkozi prvi put razgovarao sa čelnicima EU u Briselu


Novi francuski predsjednik je u Briselu dočekan sa vanrednom medijskom pažnjom- ne bez razloga, jer je Francuska jedan od ključnih stubova na kojima se zasniva Unija.Stub čija je čvrstina dovedena u pitanje nedavnim referendumom i odbijanjem Francuza da prihvate evropski ustav, što je, uz sličan holandski potez, široko otvorilo pitanje evropske buduchnosti.

Zato je gotovo sa olakšanjem dočekana posjeta novoizabranog francuskog predsjednika i njegovo uvjeravanje da se osjeća Evropljaninom , ništa menje nego Francuzom. Svome domaćinu, predsjedniku Evropske komisije,Manuelu Barrosu je prenio stav, kampanju koju danas zvanično i otvara, da Evropi treba skraćeni, pojednostavljen ustav, ustav u kojem će svi naći dovoljno elemenata da ga prihvate i stanu iza njega.

"Ja sam Evropljanin, ja sam uvjereni Evropljanin i to ću nastaviti da budem. Ali ću takodje reći svim našim evropskim prijateljima- ono što se dogoodilo u Francuskoj, moglo se dogoditi i u nekoj drugoj članici Unije. Nemojte da vjerujete da su dogadjaji u Francisjokj bili posljedica čisto francuske klime. Evropa mora da misli na sve Evropljane, Evropa mora da zaštiti svoje gradjane, mora da se pripremi za globalizaciju i ne možemo da se samo tome prepustimo. To ne može da bude Trojanski konj za Evropu i moramo da razmišljamo o tome šta se dešava izvan Evrope".

Francuski predsjednik nije ovaj put mogao izbjeći pitanja o svome stavu o Turskoj. On se u predizbornoj kampanji oštro protivio turskom članstvu u EU:

"Rekao sam svoje mišljenje o tome u više prilika i moram da kažem da nisam promijenio stavove - ne mogu da budem kandidat za predsjednika sa jednim mišljenjem, a da onda promijenim gledište nakon što postanem predsjednik. Takvo nešto ja ne radim. Davno sam već rekao da vjerujem da za Tursku nema mjesta u EU i takvo mišljenje nisam promijenio".

Visoki gost iz Pariza je večeras naglasio da Evropa sada, već na samitu krajem juna u Briselu, treba da se fokusira na skraćeni, svima prihvatljivi ustav. Do tada, po njemu, treba otvoriti raspravu o tome šta Evropljanima treba, gdje se vide granice Unije i kakva treba da bude sudbina daljeg proširenja. Predsjednik Sarkozy je jasnog stava da se u obzir moraju uzeti unutrašnje evropske mogućnosti, što praktično znači sve teži pristup novih članica evropskoj matici.

XS
SM
MD
LG