Linkovi

15 godina od deportacije oko 150 bosanskih Muslimana iz Crne Gore


Danas se obilježava 15 godina od nezakonite deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. I dok u Podgorici niko iz vlasti ne pominje taj događaj, u Sarajevu su članovi porodica deportovanih položili cvijeće ispred zatvorenih vrata crnogorske ambasade.

Novinar i publicista Šeki Radončić rekao je crnogorskim medijima da zaključana vrata crnogorske ambasade u Sarajevu "govore o kontunuitetu omalovažavanja tih žrtava koje traje više od 15 godina, kao i crnogorskoj Vladi koja ne pokazuje žaljene za tim ljudima".

On je rekao da je očekivao da će crnogorski ambasador u Sarajevu Ramiz Bašić kleknuti pred tim ljudima i moliti, u ime Crne Gore, za oproštaj.

"To samo govori o ponašanju crnogorske Vlade i Ministarstva inostanih poslova prema ovom događaju i tim unesrećenim ljudima koje je crnogorska vlast poslala u smrt", dodao je Radončić.

On je rekao da su porodice bile prinuđene na takav korak, jer nemaju grobove najbližih na koje bi položili cvijeće.

Iz Crne Gore je 1992. godine nezakonito uhapšeno i deportovano oko 150 bosanskih Muslimana. Najmanje 48 njih crnogorska policija predala je vlastima Radovana Karadžića. Utvrđeno je da je tokom te zločinačke akcije ubijeno više od 83 Bošnjaka, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

I pored eksplicitnih zahtjeva Savjeta Evrope i drugih relevantnih međunarodnih organizacija, zvanična Crna Gora još ništa nije učinila da porodice deportovanih ljudi obešteti a nalogodavce i izvršioce tog teškog zločina pravično kazni. Samo dio njih, odlukom Suda, trebalo bi da dobije nadoknadu za pretpljene duševne bolove zbog gubitka svojih najbližih srodnika.


XS
SM
MD
LG