Linkovi

Bulevar AVNOJ-a oblepljen plakatima sa natpisom Bulevar Ratka Mladića


Dan pred izricanje presude optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, novobeogradski bulevar AVNOJ-a osvanuo je oblepljen plakatima u obliku uličnih tabli sa natpisom Bulevar Ratka Mladića.

Plakati su zalepljeni četiri dana nakon što je novi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković dao saglasnost da se Bulevar AVNOJ-a preimenuje u Bulevar Zorana Đinđića. Policija je tokom dana izvršila uviđaj i obavestila nadležnog tužioca, koji će, kako je danas saopšteno iz Upravebeogradske policije, odlučiti o daljim koracima. U pauzi skupštinskog zasedanja poslanici Demokratske stranke počeli su da skidaju plakate sa natpisom Bulevar Ratka Mladića i njihovu akciju do kraja dana završio je podmladak te stranke.

U prvim reakcijama na ovaj događaj, poslanici u Skupštini Srbiji su različito reagovali, ali svi su manje-više osudili noćašnju akciju nepoznatih osoba na Novom Beogradu. Za lidera SDU Žarka Koraća ovaj čin predstavlja neviđenu provokaciju svim Beograđanima i šamar demokratskom Beogradu, dok predsednik LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je to najprimitivnija potvrda i dokaz tužnog stanja u kojem se nalazi Srbija. Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke pretpostavlja da je lepljenje plakata sa Mladićevim imenom akt građana koji smatraju da je, kad se već menja ime ulice, moguće da ona dobije neki drugi naziv.

Kako je danas na konferenciji za novinare rekla potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković, prvi test za novu vladu biće efikasno otkrivanje provokatora koji su Bulevar Zorana Đinđića oblepili plakatima haškog optuženika. Ona je izjavila je da očekuje da haški optuženik Ratko Mladić bude uhapšen za manje od sto dana i da Vlada Srbije na takav način ispuni obavezu saradnje sa tribunalom u Hagu.

XS
SM
MD
LG