Linkovi

Dikarlo: Mi snažno podržavamo aspiraciju Crne Gore da se pridruži EU


Imajući u vidu negativna iskustva i lekcije naučene na Balkanu u proteklih deceniju i po, 21. maja 2007 – godinu nakon referenduma koji je utro put crnogorskoj državnoj nezavisnosti, Rozmari Dikarlo, pomoćnik zamjenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kaže da je crnogorski referendum priča o uspjehu – i međunarodne zajednice i naroda u Crnoj Gori.

Dikarlo: Apsolutno. Crnogorski referendum je priča o uspjehu. Čestitamo narodu Crne Gore prvu godišnjicu nezavisnosti. Referndum prošle godine bio je pošten i slobodan, rezultat je ispoštovan i nama je veoma drago da vidimo da je već u prvoj godini samostalnosti Crna Gora postala punopravni član brojnih međunarodnih organizacija – od OEBS-a do UN. Ostvaren je značajan napredak. Crna Gora je primljena u Partnerstvo za mir, a parafirala je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. To je popriličan napredak za samo godinu.

Glas Amerike: Sjedinjene Države već godinama značajno pomažu reformske procese u Crnoj Gori. U protekloj godini uspostavljeni su bilateralni odnosi na relaciji Podgorica – Vašington. Koliko ste zadovoljni saradnjom i razvojem bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom?

Dikarlo: Vrlo smo zadovoljni. Nedavno smo ugostili predsjednika Vujanovića. Imali smo odlične razgovore. Mislim da su ti razgovori pokazatelj našeg partnerstva i prijateljstva. Želimo da unaprijedimo naše odnose sa Crnom Gorom – ne samo u smilsu pomoći tekućim reformama, već i kroz razvoj poslovnih veza, razmjena i vojne saradnje.

Glas Amerike: Pomenuli ste jačanje poslovne veze. Da li, recimo, u narednoj godini možemo očekivati da američki investitori dođu u Crnu Goru i doprinesu diversifikaciji zajednice stranih strateških ulagača?

Dikarlo: Mislim da će, ne samo američki, već i evropski investitori biti sve zainteresovaniji za Crnu Goru. Postoji veliki potencijal za ulaganja. Mnogo toga ipak zavisi od adekvatne klime za investiranje –regulatornih pitanja, pitanja vladavine zakona... I kako Crna Gora bude uspostavljala jasna pravila u tom kontekstu i kako budu jačale institucije sistema, mislim da će se istovremeno uvećavati broj investitora iz svih krajeva svijeta, uključujući investitore iz Sjedinjenih Država.

Glas Amerike: Spomenuli ste posjetu predsjednika Vujanovića. Teško je ne podsjetiti se da je tom prilikom objavljen sporazum o članu 98 Rimskog sporazuma. Predsjednik je bio izložen snažnim kritikama kada se vratio u Crnu Goru. Kritičari kažu da potpis na član 98 ugrožava proces integracije Crne Gore u Evropsku uniju...

Dikarlo: Tačno je da smo potpisali Član 98 i Sporazum o statusu snaga. To su sporazumi koje smo potpisali sa brojnim partnerima širom svijeta, koji nam omogućavaju da vojno sarađujemo i organizujemo programe obuke za zemlje poput Crne Gore. Mislim da vlada Crne Gore ne bi učinila ništa što bi ugrozilo pristupanje države Evropskoj uniji. Mi znamo koliko je to važno, jer je to i naš interes. Mi snažno podržavamo aspiraciju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji. Želimo sa Crnom Gorom jake veze i želimo da pomognemo Crnoj Gori i u oblasti bezbjednosti i u drugim oblastima, a potpisani sporazumi nam to omogućavaju.

XS
SM
MD
LG