Linkovi

Jedna od najvažnijih ”kapija ka nebu“ nalazi se u Kazakstanu


Dva američka i jedan ruski astronaut, vratili su se prošlog meseca na Zemlju i u kapsuli Sojuz TMA-9 sleteli u centralnom Kazahstanu. Saradnik Glasa Amerike, Valer Gergelji, priključio se timu za doček svemirskih putnika.

Dok posada kapsule Sojuz obavlja poslednje provere pred povratak na zemlju, u kazakstanskom gradiću Žeskasganu komandant ekipe za prihvatanje astronauta, Aleksej Lukjanov, prima od Komandnog centra precizne koordinate mesta spuštanja kapsule. Odmah zatim, specijalna vozila kreću na put dug 150 kilometara.

U traganju za kapsulom učestvuje i deset helikoptera iz vazduhoplovne baze Karaganda, udaljene 300 kilometara od mesta spuštanja. Major Sergej Sergejev kaže da njegov tim neprestano prati meteorološke uslove u tom području.

”U ekipi svako ima svoj zadatak, ali u tome možemo da se smenjujemo. Sada smo tačno na izračunatom mestu spuštanja. Primili smo kratkotalasne i UKT signale sa kapsule i prilazimo mestu spuštanja, koje može da bude pomereno zbog uticaja vetra“, objašnjava major Sergejev.

Spušanje je zaista bilo odloženo i pomereno ka jugu, zbog vlažnosti tla posle topljenja snega u kazahstanskoj stepi.

”Neprekidno smo u vezi sa Komandnim centrom leta u Moskvi, Navigacionim centrom u Arkaliku i Kontrolnim centrom u Žeskasganu“, kaže Sergejev.

Posle pomoćnog otvara se glavni padobran na kapsuli Sojuz, posle čega se aktiviraju rakete za kočenje. Tim za prihvatanje obezbeđuje mesto spuštanja, a zatim otvara vrata kapsule. Pošto su u posadi i američki astronauti, prizemljenje posmatraju i funkcioneri NASE.

”Kapsula često sleće na bok, malo odskoči, a ako ima vetra padobran je ponekad malo vuče po zemlji“, objašnjava Rob Navijas iz NASE, koji šalje izveštaj o stanju članova posade satelitskim telefonom u sedište NASE, dok tim za podršku pomaže posadi da napusti kapsulu.

”Lekari su potvrdili da su astronauti u odličnom stanju i da se u svojim sedištima postepeno privikavaju na zemljinu gravitaciju“, kaže Navijas.

Posle kraćeg odmora astronauti se helikopterima prebacuju u Karagand, gde ih gradonačelnik, Islam Togajbejev, dočekuje sa dobrodošlicom, kazakstanskim suvenirima i tradicionalnom nošnjom. Astronauti Tjurin i Alegrija smatraju da je korisno raditi sa ljudima iz drugih zemalja, jer donose nove ideje iz svojih stručnih oblasti.

”Učili smo jedan od drugog. Naš svemirski program ima koristi od ovakve saradnje“, kaže kosmonaut Tjurin, dok njegov američki kolega, Majkl Alegrija kaže da ne želi da poredi svoje kolege, jer su - kako kaže - “oni drugačiji, ali vrlo dobri ljudi i svi imaju različite kvalitete“.

Predstavnici Sjedinjenih Država već četiri godine prisustvuju sletanjima kapsula Sojuz.

”Ruska Federalna svemirska agencija je sjajna. Sve je teklo kao po udžbeniku. Međunarodna saradnja je gotovo kao simfonija. To je veličanstvena demonstracija onoga šta zemlje mogu da urade zajedno kada postoje volja, čvrstina i sposobnost“, kaže zvaničnik NASE.

Krajem dana, astronauti se vraćaju u kompleks kosmonautskog centra u Zvezdanom gradu, gde se sastaju sa porodicom i prijateljima, dok se pripadnici ekipe za prihvatanje astronauta vraćaju u Žeskasgan da bi se pripremili za nova sletanja.

XS
SM
MD
LG