Linkovi

Rak prostate najčešćih oblika raka kod muškaraca u razvijenim zemljama


Oko 400 hiljada novih slučajeva će najverovatnije biti ustanovljeno ove godine u Sjedinjenim Državama i Evropi, a za oko 90 hiljada muškaraca se očekuje da će umreti od ove bolesti. S obzirom da muškarci žive duže u zemljema u razvoju, očekuje se da će i u njima da poraste broj obolelih od raka prostate.

Lekari upozoravaju muškarce koj imaju preko 50 godina da se podvrgnu godišnjim testovima krvi na specifični antigen prostate ili PSA. Povećani ili rastući nivoi PSA su upozoravajući znak za rak prostate. Medjutim, test nije uvek pouzdan, tako da mnogi muškarci prolaze kroz bolni drugi test, biopsiju prostate.

Profesor Robert Gecenberg kaže da je to samo jedan od problema.

«Trenutno, mi vršimo biopsiju na – u proseku - šest muškaraca kako bi ustanovili rak prostate kod jednog. Zato želimo da ograničimo fokus na one koji stvarno imaju tu bolest».

Osim, lažno pozitivnih rezultata, PSA testovima takodje mogu da promaknu neki slučajevi raka. Uobičajeni PSA test krvi meri nivo hemikalija koje se proizvode u prostati. Medjutim, novi test meri hemikalije koju stvaraju samo ćelije raka u prostati. Profesor Gecenberg i njegov istraživački tim ustanovili su da je novi test bio pouzdan u najmanje 94 odsto slučajeva. Veća klinička ispitivanja planirana su kako bi učinili novi test dostupan široj javnosti za oko godinu i po dana, nešto što Džej Vajs smatra dobrodošlim.

»Svakako ne bih želeo drugu biopsiju, a još manje treću,» kaže on.

Doktor Gecenberg kaže da test takodje može da pokaže da li je rak ograničen na prostatu ili se proširio.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG