Linkovi

Vazdušni saobraćaj najveći i najbrže rastući izvor gasova staklene bašte


Medjutim, jedno do vodećih imena u avijaciji – milijarder Ričard Brenson, vlasnik avio kompanije Virgin Atlantic, pokušava da unese neke promene. Brenson je nedavno privukao pažnju javnosti kada je odlučio da 15 aviona za svoju kompaniju naruči od Boinga umesto od evropskog proizvodjača Erbasa. Taj ugovor vredan 2,8 milijardi dolara svakako je značajan za Boing, ali sadrži i obavezu tekompanije da ispita mogućnosti za korišćenje bio goriva jer je to jedan od glavnih ciljeva Brensona.

Poslednjih 25 godina količina goriva koju troše putnički avioni u Americi gotovo se utrostručila - na preko 70 miliona galona dnevno. Medjutim, Ričard Brenson želi da izmeni takvu situaciju. On i Boing ispituju mogućnosti korišćenja bio goriva za putničke avione i nameravaju da ih testiraju na boingovom modelu 747.

“Uvereni smo da ćemo za godinu dana moći da koristimo bio gorivo za putničke avione i da će emisije štetnih gasova biti svedene na nulu.” kaže Ričard Brenson.

Medjutim to će zahtevati mnogo složenija tehnološka rešenja od automobila koji koriste bio gorivo.

Inženjeri kompanije Dženeral elektrik koji projektuju motore za Boingove avione već testiraju nekoliko tipova bio goriva – koja se dobijaju od algi, kukuruza ili drugih biljaka. Američki sekretarijat za odbranu je nedavno eksperimentisao sa alterantivnim gorivima. Piloti su u decembru proišple godine obavili let sa avionom B-52 koji je koristio sintetičko gorivo dobijeno od prirodnog gasa. Mada se ne radi o pravom ekološkom gorivu, to je ipak značajan prvi korak. Medjutim, za komercijalni avio saobračaj postoje mnoge prepreke. Najveća je – kako obezbediti da se bio gorivo ne zamrzne na velikim visinama.


“Kada letite na velikim visinama, gorivo mora da ispuni vrlo stroge standarde,” kaže ekspert “Dženeral elektrika”, smatra Timoti Held.

Drugo pitanje je da li bio gorivo može da obezbedi dovoljno energije.

Postoji opasnost da posle dosta istraživanja dodjemo do zaključka da ćemo i dalje morati da koristimo benzin, odnosno fosilna goriva pored bio goriva,” kaže analitičar Džon Nens.

Medjutim, sa rastućim cenama nafte i sve većim pritiskom da se smanje emisije ugljen-dioksida, Brenson kaže da avio kompanije moraju nešto da preduzmu. U Britaniji emisije aviona su nedavno bile povod žestokoj debati. Čak i princ Čarls je bio kritikovan zato što je odleteo u Ameriku da bi primio jednu nagradiu za ekološki aktivizam. Eksperti kažu da je cilj Ričarda Brensona da se avio saobraćaj prebaci na bio gorivo možda suviše ambiciozan, ali da on bar nešto pokušava.

“Do sada smo uglavnom imali dosta diskusija o tome uz pretpostavku da će jednog dana možda nešto biti preduzeto. Stoga je važno da se veliki igrači zaista angažuju u tom cilju,” kaže analitičar Džon Nens.

XS
SM
MD
LG