Linkovi

EU uskoro otvara vrata za radnike sa Zapadnog Balkana


Iako zvuče kontradiktorno, najavljene evropske mjere bi trebale da ostvare vrlo razumljiv cilj Evropljana, da uvedu reda u tržište rada, gđe je danas, priznaju to svi u Briselu, sve značajnija stavka ilegalna imigracija i radnici koji rade za minimalna sredstva, daleko od bilo kakve radničke, socijalne i zdravstvene zaštite.

Umjesto toga, najavljuje Evropska komisija ovih dana, napraviće se lista potrebnih zanimanja i profila, kakvi će biti dobrodošli i sa područja koje još uvijek ne pripadaju zajedničkom evropskom tržištu rada. Između ostalog, računa se i na države balkanskog regiona.

Riječ je o poslovima koji se, ciframa, mjere stotinama hiljada i koji bi u najskorije vrijeme, zahvaljujući evropskom rastu, mogli biti aktuelni.Riječ je, takođe, o kvalifikovanim radnicima kakvih, za tave potrebe, nema dovoljno na području Unije.

Zbog toga bi se sklapali ugovori ograničenog trajanja sa balkanskim radnicima, koji bi trajali upravo onoliko koliko bude trajala evropska potreba za dodatnom radnom snagom. Sa druge strane, Evropljani najavljuju rigorozne mjere prema kompanijama koje zapošljavaju ilegalne radnike, čiji je posao, u najvećem broju slučajeva, potcijenjen, a uslovi rada nepodnošljivi. Takve će se kompanije kažnjavati oštrim novčanim kaznama, gubitkom ugovora , plaćanjem troškova repatrijacije ilegalaca, kao i dodatnim poreskim stavkama.

Evropska namjera je da se uvede red u tržiste rada, ali i da se pruži šansa onima koji još uvijek gledaju "preko ograde" prema mogoćnosti da za svoje znanje i sposobnosti dobiju i zadovoljavajuću materijalnu naknadu, tim prije što je riječ o ljudima koji dolaze sa prostora koji bi se u skoroj budućnosti trebao pridružiti evropskoj asocijaciji država.

XS
SM
MD
LG