Linkovi

Portugal će veliku pažnju posvetiti približavanju Srbije EU


Tokom predsedavanja Evropskom unijom Portugal će posvetiti veliku pažnju približavanju Srbije Uniji, poručio je šef portugalske diplomatije Luiš Amando, koji je danas doputovao u Beograd u sklopu turneje po regionu i priprema za preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom od 1. jula.

Portugal želi da pomogne Srbiji u nastavku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU i implementaciji viznog režima, kao i da EU ima obavezu da sagleda probleme u Srbiji i da razvija odnose sa njom, poručio je Luiš Amando posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Pozitivna očekivanja ljudi u Srbiji, pogotovo mladih generacija,moraju da budu ispunjena, moramo da radimo na tome. Mladi moraju da vide sebe u Evropi i to je obaveza koju preuzima EU", dodao je ministar inostranih poslova Portugala.

Strateški cilj Srbije je da postane članica Unije, izjavio je Boris Tadić uz napomenu da se sa portugalskin dipolomatom složio u oceni da je saradnja sa Haškim tribunalom osnovna pretpostavka za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Paralelno sa procesom evropskih integracija Srbija brani svoje interese na Kosovu rekao je Tadić i dodao da je portugalskom ministru preneo stav da je za Beograd neprihvatljiva bilo kakva vrsta nezavisnosti Kosova.

U razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom Amando je naveo da je Srbija veoma značajna za stabilnost u regionu i da će Portugal tokom predsedavanja EU, od 1. jula, značajnu pažnju posvetiti Srbiji i regionu.

Premijer je na sastanku naveo da je Srbija jasno opredeljena za evropske integracije i da predstoje aktivnosti kako bi se nastavio proces i došlo do što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Koštunica je na sastanku rekao da je državna politika u vezi sa Kosovom i Metohijom utvrđena i jasno definisana Ustavom Srbije i rezolucijama Narodne skupštine, a saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije Kosovo i Metohija je sastavni i neotudjivi deo Srbije.

XS
SM
MD
LG