Linkovi

Crna Gora proglasila dan referenduma - 21. maj za državni praznik


Za ovaj zakonski akt glasala su 44 poslanika vladajuće koalicije, Pokreta za promjene i Bošnjačke stranke, a 15 poslanika Srpske liste, Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke bilo je protiv.

Crnogorska Vlada predložila je da 21. maj bude proglašen za državni praznik, jer je tog datuma prošle godine održan referendum o nezavisnosti, a 13. jul, koji je ranije bio Dan ustanka u Crnoj Gori, proglašen je za Dan državnosti prije tri godine.

Prema Zakonu, Nova godina i 1. maj - Praznik rada, određeni su kao opšti praznici.

Ministar kulture Predrag Sekulić kazao je da je Vlada predložila Zakon o državnim i opštim praznicima, pošto je ova materija do sada bila regulisana saveznim propisima.
On je u završnoj riječi kazao da mu je drago da je velika većina poslanika podržala ovaj zakonski projekat.

Sekulić je odbacio ocjene pojedinih opozicionih poslanika da 21. maj ne doprinosi pomirenju, već produbljivanju podjela u Crnoj Gori.

“Crna Gora se već izmirila, ali neki, nažalost, to neće da shvate i odbijaju da priznaju rezultate referenduma”, kazao je on.

Poslanici SL, SNP, NS i DSS-a kritikovali su predloženi zakon, navodeći da je 21. maj dan velikog raskola, kao i da taj datum ne doprinosi smanjivanju, već podubljivanju podjela u Crnoj Gori.

Poslanici tih stranaka optužili su vlast da ne pokazuje volju da dođe do pomirenja u Crnoj Gori, već produbljuje podjele i pravi nove raskole.

XS
SM
MD
LG