Linkovi

Oli Ren: Nastavak pregovora sa Srbijom uz rigoroznu primenu plana saradnje sa Hagom


Komesar EU za proširenje Oli Ren ponovio je najvišim zvaničnicima Srbije predsedniku Tadiću i premijeru Koštunici da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije, koji su prekinuti prije godinu, biti obnovljeni kada bude počelo rigorozno sprovođenje akcionog plana bivše vlade o saradnji sa Haškim tribunalom.

Sledeće što želimo da vidimo jeste rigorozna primena tog programa. Kada se to dogodi, odmah ćemo obnoviti pregovore sa Srbijom. Međutim, zaključivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, zavisi od dobro poznatog uslova – pune saradnje sa Haškim tribunalom", kazao je Ren.

Prema saopštenju vlade Ren je premijeru Koštunici rekao da bi Sporazum mogao da bude potpisan za nekoliko meseci.

Predsednik Tadić je, posle razgovora s Renom, izjavo da ne zna kada će Ratko Mladić i drugi haški optuženici biti izručeni Tribunalu, ali je obećao da će se na tome raditi svim snagama:

"Kao predsednik Srbije preuzimam i svoj deo odgovornosti. Imajući u vidu Savet za nacionalnu bezbednost, kao jednu novu instituciju, insistiraću i na odgovornosti te institucije, kako bi se saradnja okončala što pre. Mogu samo da obećam da ćemo raditi svom snagom, da radimo već od juče, sutra, prekosutra ćemo raditi i pokazati punu ozbiljnost u tom smislu. Srbija nikada neće moći da bude u EU, niti će građani Srbije doseći bolji život ukoliko se ne okonča saradnja sa Haškim tribunalom. To treba da bude jasna informacija za sve građane naše zemlje.“

Istovremeno je u Briselu parafiran sporazum Evropske unije i Srbije o viznim olakšicama građanima Srbije i o readmisiji. Sporazum koji se odnosi na određene grupe - studente, novinare, poslovne ljude i penzionere – trebalo bi da bude potpisan na ljeto, kako bi stupio na snagu prvog dana iduće godine. Prema sporazumu o readmisiji, u Srbiju bi trebalo da se vrati od 100.000 do 150.000 državljana Srbije koji ilegalno borave u Evropskoj uniji.

Šta kažu analitičari?

Novoizabrana Vlada održala prvu sednicu, a analitičari već prognoziraju šta bi ovom ministarskom kabinetu moglo da skrati rok trajanja.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da će novi budžet biti usvojen najkasnije do kraja juna jer Demokratska stranka i sada cela Vlada ne žele da finansiranje države bude u protivzakonitom i neustavnom domenu.

Na Vladi je velika odgovornost da nadoknadi izgubljena tri meseca, rekao je Đelić i zaključio da Vlada mora do leta da pokaže rezultate rada. A ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će prioritet ministarstva na čijem je čelu biti da se u Srbiji u naredne četiri godine znatno poveća zaposlenost i ljudima obezbedi siguran posao.

Analitičari su već počeli da procenjuju kapacitete i dugovečnost tek formirane Vlade. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković procenjuje da nova Vlada može relativno dugo da potraje jer je zasnovana na ravnoteži interesa i uzajamnog uslovljavanja.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić smatra da Vlada neće imati puno vremena za aklimatizaciju i zahuktavanje u poslu, jer problem Kosova i druge spoljne okolnosti diktiraju tempo. Kosovo je jedini element koji bi mogao da dovede do toga da Vlada ne izdrži godinu dana ili do kraja godine, rekao je Nikolić.

A predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je da će za novu Vladu biti ozbiljan test njena spremnost da reaguje na krupne zakonske i finansijske prekršaje i istakao da bi suočavanje sa tim problemom trebalo da počne od krupnijih centara moći i političkih partije. Tu se ministri neće uvek naći u zgodnoj situaciji jer će morati da odluče da li će biti dobar član vrha partije ili će da bude dobar ministar, rekao je Goati.

Posle izbora Vlade očekuje se da narednih dana bude izabran i predsednik Parlamenta. Jedini kandidat za tu funkciju je Oliver Dulić koga je predložila Demokratske stranka.

XS
SM
MD
LG