Linkovi

Buš i dalje ima poverenja u svog sekretara za pravosuđe Gonzalesa


Bela kuća ističe da predsednik Buš i dalje ima poverenja u sekretara za pravosudje Alberta Gonzalesa i način na koji je on rukovodio smenjivanjem osam federalnih tužilaca prošle godine. Medjutim, kako izveštava novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt, juče su obelodanjeni novi detalji o ulozi Gonzalesa u ponovnom sertifikovanju tajnog programa praćenja telefonskih razgovora, uprkos primedbama sekretarijata za pravosudje, dok je bio na položaju pravnog savetnika Bele kuće.

Nove detalje o potezima Alberta Gonzalesa izneo je bivši zamenik sekretara za pravosudje, Džejms Komi, u jučerašnjem svedočenju u senatskom odboru za pravosudje. Komi je rekao da je odbio da ponovo sertifikuje tajni program praćenja telefonskih i drugih komunikacija nekih američkih gradjana zato što je tadašnji sekretar za pravosudsje Džon Eškroft doveo u pitanje njegovu zakonitost neposredno pre nego što se razboleo od upale pankreasa, u martu 2004. Komi, koji je bio postavljen za vršioca dužnosti sekretara za vreme bolesti Džona Eškrofta, rekao je da su Alberto Gonzales i tadašnji šef osoblja Bele kuče, Endru Kard, reagovali tako što su pokušali da izvrše pritisak na sekretara Eškrofta dok se on nalazio u bolnici.

«Bio sam veoma uzrujan i ljut. Mislim da sam bio svedok pokušaja da se iskoristi stanje veoma bolesnog čoveka, koji nije ni imao ovlašćenja sekretara za pravosudje, pošto su ona bila preneta na mene.»

Medjutim, Komi je rekao da je Eškroft odbio da potpiše dokument koji su mu doneli Gonzales i Kard i da ih je uputio na njega kao vršioca dužnosti. Dan kasnije, program praćenja telefonskih razgovora bio je produžen od strane Bele kuće bez odobrenja skeretraijata za pravosudje. Mada je informacija o ovome bila dostupna i ranije, Komi je juče prvi put detaljno i javno svedočio o tom incidentu. Portparol Bele kuće, Toni Snou, odbio je da komentariše Komijevo svedočenje, ali je ponovo hvalio tajni prgram praćenja telefonskih razgovora. Taj program je uspostavljen posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. i omogućavao je Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji da bez sudskog ovlašćenja, koje se inače zahteva po zakonu, prati telefonske razgovore i druge komunikacije osoba osumnjičenih za terorizam sa inostranstvom. Komi je svedočio i o smenjivanju osam federalnih tužilaca, o čemu senatski odbor za pravosudje vodi istragu, pohvalivši mnoge od njih.

U medjuvremenu, sekretar Alberto Gonzales je u jučerašnjem govoru u nacionalnom Pres klubu u Vašingtonu izjavio da je njegov doskorašnji zamenik Pol Meknalti, koji je pre nekoliko dana podneo ostavku, snosio najveću odgovornost. za smenjivanje tužilaca. Na pretresu u senatskom odboru, demokratski senator iz Njujorka, Čarls Šumer, rekao je da Gonzales pokušava da prebaci krivicu na drugoga, dok je vodeći republikanac u odboru, senator Arlin Spekter iz Pensilvanije, bio još oštriji.

«Mislim da je ostavka gospodina Meknaltija još jedan značajan dokaz da sekretarijat zaista ne može da funkcioniše pod vodjstvom, odnosno nedostatkom vodjstva, sekretara Gonzalesa.»

Portparol Bele kuće Toni Snou ponovio je, medjutim, da predsednik Buš i dalje ima poverenja u sekretara Gonzalesa.

XS
SM
MD
LG