Linkovi

Pad prodaje u najvećem trgovinskom lancu na svetu


Izgleda da još jedan američki gigant ima izvesne probleme. Pad prodaje najvećeg trgovinskog lanca na svetu Volmarta, u aprilu, najveći je u poslednjih skoro 30 godina. Da stvar bude gora, Volmart nije usamljen.

Pad prodaje od 3,5 odsto ne izgleda velik. Ali, za kompaniju koja svakog dana proda robe u vrednosti od preko 300 milijardi dolara to, prema ocenama analitičara, predstavlja priličan gubitak. Alan Mari, jedan od urednika poslovnog lista “Volstrit Džornal”, kaže da je to najveći pad prodaje Volmarta još od 1979. godine.

“U pitanju je veći broj faktora. Jedan od njih je bio rani Uskrs, zbog čega se prodaja za taj praznik pomerila u mart, drugi je - loše vreme.”

Ipak, to bi mogao da bude i znak dugoročnijeg trenda. Veći broj američkih trgovinskih lanaca, poput Targeta, Džej Si Penija i Gepa, prijavio je slabiju prodaju u aprilu. Analitičari smatraju da je to delom i posledica visokih cena benzina i još uvek usporenog tržišta nekretnina. Mari sugeriše još neke razloge.

“Volmart je pokušao da se bavi i nečim što do sada nije radio. Prošle godine pokušao je da lansira i modnu liniju za kupce sa dubljim džepom, ali to nije uspelo i odustali su od toga. Pored toga, preuredjuju svoje prodavnice što izgleda ne funkcioniše baš najbolje.”

Stručnjaci smatraju da Volmart, da bi ponovo privukao kupce, mora da se vrati starim oprobanim metodima. Analitičar Dejna Telsi podseća da to znači nuditi robu po niskim cenama u prijateljskom okruženju.

“Mislim da Volmart nastoji da popravi svoj imidž. To bi moglo da bude rešenje – vratiti se korenima i ponovo privući mušterije.”

Inače, poslovanje Volmarta smatra se jednim od najvažnijih indikatora trgovačkog sektora u Americi i američke ekonomije uopšte. Prihodi Volmarta, kao kompanije koja ostvaruje najveće profite u svetu, čine 2,5 odsto ukupne ekonomske aktivnosti Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG