Linkovi

Sarkozijeva pobeda umanjuje izglede Turske za članstvo u EU


Izbor Nikolasa Sarkozija za predsednika Francuske naneo je nov udarac nadama Turske da bi mogla da postane prva muslimanska zemlja članica Evropske unije. Sarkozi je već više puta izjavio da Turska ne pripada Evropi. Osvrt je pripremio saradnik Glasa Amerike Amberin Zaman.

Mnogi posmatrači kažu da je Abdulah Gul bio glavna pokretačka snaga za demokratske reforme u Turskoj, koje su ubedile Evropsku uniju da 2004. počne pregovore sa Ankarom o učlanjenju. Međutim, kao kamen spoticanja pojavili su se status podeljenog ostrva Kipar i sve dublja netrpeljivost Evropljana prema ideji turskog učlanjenja.

Novoizabrani predsednik Francuske, Nikolas Sarkozi, više puta je izjavio da Turska ne pripada Evropi. Umesto toga, on i nemačka kancelarka Angela Merkel zalažu se za takozvano ”privilegovano partnerstvo“ sa Turskom. Ministar inostranih poslova Turske, Abdulah Gul, kaže da Turska nikada neće prihvatiti status članice drugog reda i smatra da će Sarkozi ipak na kraju shvatiti vrednost Turske:

”Kao prvo, čestitam mu na izboru za predsednika Francuske. Siguran sam da će sada postati svesniji turske kandidature i da će vremenom bolje oceniti Tusrku.“

Istanbulski analitičar, specijalista za evropske odnose, Čengiz Aktar, ima pesimističnije gledište i kaže da turske šanse nikada nisu bile bledje:

”Proces učlanjenja Turske je bukvalno ranjen i biće potrebni vreme, energija i puno mašte da bi se ponovo pokrenuo. Plašim se i ne vidim kako će nova evropska mašina - Merkel i Sarkozi - uspeti da ga pokrene, jer njih ne raduje mogućnost da Turska postane član Unije i učiniće sve da je spreče u tome.“

Dodatnu teškoću predstavlja to što neke zemlje, uključujući Francusku, nameravaju da, po završenom procesu pregovora, podvrgnu učlanjenje Turske referendumu svojih gradjana. Abdulah Gul priznaje da će Turska morati da uloži mnogo napora da stekne naklonost evropske javnosti, ali kaže kako Turska razume evropske strahove od prijema jedne pretežno muslimanske zemlje od 72 miliona stanovnika.

”Kao prvo, ne želimo da budemo opterećenje za Evropsku uniju. Želimo da uvećamo taj kolač, jer ćemo samo tako dobiti veći komad. U protivnom Evropljani sigurno neće želeti da nas vide u Uniji.“

Mnogi Turci ne veruju da će se njihova zemlja ikada učlaniti u Uniju. Tokom antivladinih protesta koji su zahvatili zemlju poslednjih nedelja, najčešća parola je bila ”Ne Americi, ne Evropskoj Uniji.“ Profesor Aktar kaže da je širenje takvih gledišta omogućilo turskim oružanim snagama da 27. aprila zaprete intervencijom ako turski rigidni sekularni sistem bude ugrožen. Medjutim, ministar inostranih poslova Abdulah Gul insistira na tome da članstvo Turske u Evropskoj uniji predstavlja najbolju opciju za prerastanje Turske u demokratiju zapadnog tipa.

XS
SM
MD
LG