Linkovi

Nova vrsta turbine na vetar obećava


Kako izvori obnovljive energije postaju sve interesantniji i popularniji, kontruktori se utrkuju ko će da smisli efikasniji uredjaj. Posebno žestoka trka odvija se u oblasti centrala na vetar.

Kanadska firma Magenn promoviše svoj dizajn za koji kaže da bi uz relativno niska ulaganja mogao da pruži veliki stepen iskorišćenja, uz gotovo nikakav negativan uticaj na okolnu prirodu, posebno ptice.

Njihov uredjaj sastoji se od valjkastog balona, uspunjenog helijumom i vezanim za zemlju. Osa valjka paralelna je sa površinom zemlje, Uže, kroz koje prolaze i provodnici za struju, račva se, tako da je svaki krak račve pričvršćen za jedan kraj osovine valjka.

Spoljni omotač valjka opremljen je lopaticama koje pod uticajem vetra okreću generatore montirane sa strane. Kompanija tvrdi da noćna strujanja vazduha na visini od oko 300 metara daju dovoljno snage za proizvodnju do jednog megavata električne energije.

Dok klasične centrale na vetar proizvode struju pri brzini vetra izmedju 3 i 28 metara u sekundi, Magenn rotori rade već pri brzini od jednog metra u sekundi. Kompanija Magenn posebno ističe prednost lakog transporta i aktiviranja svojih lebdećih turbina bez potrebe za izgradnjom stabilnih struktura.

Pošto se turbine postavljaju na relativno velikoj visini praktično su nečujne, a uticaj na životinjski svet je minimalan. OVDE možete pročitati i više pojedinosti.

XS
SM
MD
LG