Linkovi

Proizvodjači «Oksikontina» lagali o opasnostima leka - odšteta 643 miliona


Direktori farmaceutske kompanije koja proizvodi snažan lek za umirenje bolova «Oksikontin» priznali su da su lagali o potencijalu tog leka da izazove zavisnost kod pacijenata, kako bi poboljšali njegovu prodaju. Inače, zloupotreba lekova koji se izdaju na recept, kao što je Oksikontin, gotovo je podjednako rasprostranjena u svetu kao i korišćenje ilegalnih narkotika.

«Oksikontin» može da bude pravi spas za mnoge pacijente koji trpe snažne bolove. Tablete sadrže izmedju 10 i 160 miligrama leka koji se otpušta u organizam u fazama, tako da bolesnicima ublažava bol u periodu od čak 12 časova. Medjutim, mnogi zavisnici ga koriste kao drogu, i izdrobe pilulu pre nego što je progutaju da bi brže delovala.

Efekte Oksikontina dobro znaju dve poznate ličnosti – Džek Ozborn, sin rokera Ozija Ozborna i radijski voditelj Raš Limbo. «Telo vam prosto traži tu pilulu a dejstvo je isto kao kod heroina» kaže bivši zavisnik Džek Ozborn. "Ja sam zavisnik od analgetika" otvoreno je priznao Raš Limbo.

U proteklih nekoliko godina, lekari su ukazivali hitnu pomoć sve većem broju zavisnika koji su uzeli prekomernu dozu Oksikontina. Neki su preživeli. Drugi nisu... Džon Braunli je tužilac koji je podigao optužnicu protiv proizvodjača Oksikontina zbog laži o njegovim potencijalnim opasnostima. «Oni su zanemarili upozorenja i nastavili da lažno reklamiraju Oksikontin, tvrdeći da izaziva manju zavisnosti od drugih analgetika i manje se može zloupotrebiti iako su znali da to nije istina», ističe Braunli. Proizvodjač leka kompanija Perdju Farma (Purdue Pharma) posle sudskog poravnjanja moraće da plati odštetu od 643 miliona dolara. Porodice čiji su rodjaci koristili Oksikontin kažu da je to mala suma u poredjenju sa desetinama milijardi dolara koje je kompanija zaradila dok je njena marketinška kampanja sa lažnim podacima bila u toku.

XS
SM
MD
LG