Linkovi

Kolin Grafi: Crna Gora ne treba da povuče potpis sa Člana 98


Funkcioner američkog Stejt Departmenta Kolin Grafi ocenila je danas u Podgorici da Crna Gora ne treba da raskine Sporazum o statusu vojnih snaga- SOFA, koji je nedavno sklopila sa SAD, kao ni "Član 98", koji se odnosi na obavezu da se američki državljani ne izručuju Međunarodnom krivičnom sudu.

‘’Postoje ljudi koji misle da se mora napraviti izbor između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, a činjenica je da su te dvije stvari ispreplijetane’’, kazala je Grafi na konferenciji za novinare.

Ona je stavove pojedinih znavičnika da su SOFA sporazum i član 98 štetni za evropske integracije Crne Gore i da ih treba raskinuti, ocijenila kao pogrešne.

’’Oni griješe. Svaka zemlja koja hoće da uspostavi partnerske odnose potpisala je SOFA sporazum. On obezbjeđuje zaštitu komandnih ovlašćenja i garantuje pravičan tretman pojedinaca u vojnim snagama’’, kazala je ona.

Prema njenim riječima, radi se o bazičnom ugovoru koji definiše neke osnovne stvari u toj oblasti, koji je takođe diplomatski.

Na pitanje da li je potpisivanjem SOFA sporazuma Crna Gora prihvatila svojevrsni protektorat, Grafi je kazala da, kao što svaka zemlja sklapa sporazume i definiše odnose prilikom osnivanja ambasade, i odnosi koji se tiču vojske i vojnih vježbi regulišu se sporazumom kakav je SOFA.

Ona je naglasila da se mora napraviti razlika između SOFA sporazuma i Člana 98 koji je zasnovan na sporazumu o međunarodnoj odgovornosti i krivičnom sudu.

’’Ne razumijem šta je, po mišljenju zvaničnika EU, problem sa Članom 98, s obzirom da on predstavlja sastavni dio Konvencije o odgovornosti pred krivičnim sudom’’, kazala je Grafi.

Komentarišući stav da su evropske i atlanske integracije potpuno razdvojene i da se isključuju, ona je upitala – zašto je onda većina članica EU istovremeno i članica NATO-a?

’’Članstva u EU i u NATO podrzumijevaju različite procedure i korake koji se moraju napraviti, ali su zasnovana na istim vrijednostima’’, pojasnila je Grafi.

Prema njenim riječima, dipolarizovani svijet nije dobar model, jer ni SAD, ni EU, ne mogu same odraditi neke stvari i izboriti se sa problemima kao što su SIDA, ptičji grip, globalno zagrijavanje, iskorjenjivanje siromaštva i tome slično.

Ona je poručila da je Crnoj Gori neophodno uspostavljanje partnerskih odnosa u prelasku sa novostečene nezavisnosti ka evro-atlanskim integracijama.

Kolin Grafi razgovarala je u Podgorici sa crnogorskim šefom diplomatije, Milanom Roćenom i ministrom za obrazovanje, Slobodanom Backovićem.

XS
SM
MD
LG