Linkovi

Južno od Bagdada poginulo 5 američkih vojnika


Američka vojska je saopštila da je pet vojnika poginulo, a da su tri nestala u napadu u subotu pre svanuća na patrolu pripadnika koalicionih snaga južno od Bagdada.

Glavni portparol američke vojske, general-potpukovnik Vilijam Koldvel, izjavio je da je patrola u kojoj su bili 7 američkih vojnika i prevodilac iz iračke vojske, napadnuta u blizini Mahmudije.

U toku je traganje za nestalim vojnicima. Koldvel je rekao da su obližnje jedinice čule eksplozije i da je jedna bespilotna letelica nešto kasnije snimila zapaljena vozila.

Pojačanje koje je ubrzo stiglo na mesto okršaja, zateklo je leševe pet vojnika. Portparol međutim nije rekao da li su svi ubijeni Amerikanci, niti je govorio o sudbini iračkog vojnog prevodioca.

Na drugoj strani, vojska je saopštila da je jedan američki vojnik podlegao ranama zadobijenim u jučerašnjem bombaškom napadu južno od Iskandarije. Takođe, koalicione snage su uhapsile tri osobe osumnjičene za terorizam i uništile jedno vozilo natovareno eksplozivom u današnjoj akciji u Sadr Sitiju.

Naftna industrija dnevno gubi do 15 miliona dolara

U izveštaju koji je objavljen u listu Njujork tajms, navodi se da u Iraku dnevno nestaje nafta u vrednosti od 5 do 15 miliona dolara, koja se možda odliva zahvaljujući korupciji ili švercu.

Navodeći podatke iz nacrta zvaničnog izveštaja američke vlade, list ukazuje da gubitak iznosi 100 do 300 hiljada barela nafte dnevno od prijavljene proizvedene količine nafte u protekle četiri godine.

Tajms navodi da jedan neimenovani funkcioner Državnog sekretarijata kaže da su moguća objašnjenja za taj gubitak, pored ostalog, sabotaža i netačni podaci o proizvodnji.

XS
SM
MD
LG