Linkovi

Nikolić podneo ostavku, očekuje se da će nova vlada biti izabrana u zakonskom roku


Skupština Srbije nastaviće u ponedeljak ujutro konstitutivnu sednicu raspravom o Predlogu zakona o ministarstvima.

Predsednik Skupštine Tomislav Nikolić u nedelju uveče je podneo ostavku i sednici predsedava najstariji potpredsednik Milutin Mrkonjić.

Prema Predlogu zakonu o ministarstvima, nova vlada će imati 25 članova: premijera, jednog potpredsednika, 22 resorna minsistra i jednog ministra bez portfelja.

Predsednik Srbije Boris Tadić mandat za sastav nove vlade poverio je još aktuelnom premijeru i lideru DŠ Vojislavu Koštunici. Koalicija DŠ-Nova Srbija imaće, uz premijerko mesto, i sedam ministara.

Demokratska stranka ima potpredsedničko mesto, 11 ministarstava i ministra bez portfelja. Stranka G17 plus ima četiri ministarstva.

Sa skupštinske govornice u nedelju je saopšteno da su se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se u ponedeljak od 10 do 14 obavi rasprava o Predlogu zakona o ministarstvima, a potom, po isteku roka
od 24 sata, u utorak od 14 do 18 i rasprava o amandmanima.

Na Predlog zakona podneto je oko 90 amandmana.

U utorak od 18.00 do ponoći, kada ističe rok, trebalo bi da se raspravlja o izboru vlade.

U međuvremenu, Tadićeva DS, bira ministarske kadrove. Kako prenose agencije za sada je izvesno da će potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije biti Božidar Djelić, a da će resor finansija voditi Milica Bisić, koja je bila zamenik ministar finansija 2003. godine, u vreme kada je Djelić vodio taj resor.

Bisićeva je pre toga dve godine bila direktorka Poreske uprave Republike Srpske i za rad u tom periodu 2004. godine dobila je nagradu medjunarodne organziacije za borbu protiv korupcije Transparensi Internešnel.

Ministar odbrane biće Dragan Šutanovac, pravde Dušan Petrović, poljoprivrede Slobodan Milosavljević, a resor za rad i socijalnu politiku vodiće Rasim Ljajić.

Ministar za zaštitu životne sredine biće Dušan Vasiljević, jedan od lidera studentskog protesta 1996. godine.

Ministar bez portfelja zadužen za sprovodjenje Nacionalnog investicionog plana biće Dragan Djilas.

DS-u su, prema koalicionom sporazumu, pripali i resori državne uprave i lokalne samouprave, spoljnih poslova, kao i ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, kulturu i dijasporu.

XS
SM
MD
LG