Linkovi

Ističe rok za obustavu davanja hormona rasta kravama


Jedna od najvećih organizacija proizvodjača mleka u Sjedinjenim Državama postavila je 1. avgust kao rok svojim članovima da prestanu da tretiraju svoje krave hormonom rasta ili će plaćati više da bi njihovo mleko stiglo na tržište. Taj potez je reakcija na pritisak udruženja potrošača koja se protive upotrebi hormona RBST, koji povećava proizvodnju mleka.

Američki proizvodjači mleka i trgovci svake godine potroše milione dolara na reklame kako bi promovisali poruku da je mleko dobro za nas. To je veliki biznis koji čine udruženja proizvodjača mleka i kompanije koje ga distribuiraju. 1993. godine američka Agencija za hranu i lekove odobrila je upotrebu genetski modifikovanog hormona rasta nazvanog rBST. On se prodaje pod imenom Posilak, i povećava za 10 odsto količinu mleka kod krava. Denis Arejas je stočar iz Kalifornije koji koristi rBST.

«Taj hormon povećava kravama apetit i one više jedu. Što više jedu, imaće više mleka».

Medjutim, nisu svi srećni zbog te ideje. U februaru 2007. tri organizacije za zaštitu zdravlja zatražile su od Agencije za hranu i lekove da povuče svoje odobrenje za rBST. Oni kažu da hormon povećava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate i da bi mogao da bude povezan sa ranim pubertetom. Predstavnici stočarske industrije i kompanije Monsanto, koja proizvodi ovaj hormon, ističu da nema naučnih dokaza koji povezuju hormon sa kancerom. Ko u stvari stoji iza napora da se zaustavi proizvodnja RBST-a? Neki kažu da su to potrošači koji ne žele da kupuju hranu obogaćenu hormonima:

«Mislim da je bolje biti siguran nego kasnije žaliti».

«Meni zvuči razumno da se proba i osigura da je naša hrana što je moguće čistija».

Ili je u pitanju pritisak grupa koje se protive svim dodacima hrani? Peti Lovera je iz organizacije «Praćenje hrane i vode».

»Mi idemo u pravom pravcu, a to je da sve više i više kompanija kaže da neće da kupuje mleko koje se proizvodi na takav način».

Udruženje proizvodjača mleka Kalifornije je jedno od najvećih te vrste u Amertici. Njegovi članovi distribuiraju najmanje 10 odsto mleka u Sjedinjenim Državama. Udruženje je poručilo članovima da moraju da prestanu da koriste rBST do 1. avgusta ili će plaćati više kako bi svoje mleko tretirano hormonima dostavili prodavnicama koje žele da ga uzmu. Ričard Kota iz ovog udruženja kaže da ono jednostavno reaguje na zahteve potrošača za mlekom bez hormona.

»Naš stav je da ako potrošači žele takvo mleko i spremni su da plate za njega, mi ćemo pokušati da ga učinimo dostupnim za njih».

Smatra se da u SAD postoji oko 60 hiljada stada, a prema nekim procenama trećina je tretirana hormonom rBST. Medjutim, portparol Nacionalne federacije proizvodjača mleka, koja predstavlja većinu takvih udruženja u Americi, veruje da bi te cifre sada mogle da budu manje zbog negativnog publiciteta koji su hormoni dobili.

XS
SM
MD
LG