Linkovi

Da li bi moglo da dođe do pojeftinjenja benzina?


Cena nafte je prekjuče pala za više od jednog dolara po barelu, posle izveštaja koji je pokazao prvo povećanje zaliha benzina u Sjedinjenim Državama posle tri meseca. To bi moglo da smanji pritisak na visoke cene benzina. Ali, s obzirom da su rezerve nafte i dalje ispod prošlogodišnjeg nivoa, stručnjaci kažu da bi čak i najmanji poremećaj mogao da izazove velika poskupljenja na bezinskim pumpama.

Zalihe benzina u Sjedinjenim Državama su se prošle nedelje povećale za oko 400 hiljada barela – što je prvo povećanje posle 13 nedelja. Ali analitičari kažu da problem, koji je doveo cene benzina do gotovo rekordnih visina, nije nestao. Vozačica iz Merilenda Dženi Korbet kaže da će možda morati da počne da pešači.

«Stvarno je besmisleno. Ne vozim kao nekad, jer nemam dovoljno novca za to», objašnjava ona.

Prosečna cena benzina se povećala za gotovo dolar u protekla tri meseca - na više od 80 centi za litar u Sjedinjenim Državama. Portparol Američkog udruženja automobilista Džon Taunsend, kaže da bi potrošači trebalo da se bune.

«Cene benzina su proteklog meseca skočile za oko 30 centi. Na ivici smo novog rekordnog nacionalnog proseka cene galona benzina», kaže Taunsend.

Analitičari za visoke cene na pumpama okrivljuju poremećaje u dvadesetak američkih rafinerija, u kojima su zalihe benzina pale na nivo koji nije viđen od uragana Katrina pre gotovo dve godine. Industrijski analitičar, Džonatan Kuper, kaže da situaciju pogoršava to što cene u ovo doba godine ionako rastu, jer rafinerije prebacuju proizvodnju sa lož ulja na benzinske proizvode.

«To je problem, dok pokušavaju da uhvate korak sa potražnjom benzina u ovo doba godine», kaže Kuper.

Iako pojedinci predviđaju da bi cena benzina mogla da ode iznad dolara i pet centi za litar, industrijski analitičar Bil O’Grejdi veruje da bi cene mogle da počnu da padaju do kraja meseca.

«Očekujemo da velikoprodajne cene dostignu, ili su već dostigle maksimum, a da će ga i maloprodajne dostići ubrzo posle Dana sećanja, 28. ovog meseca», kaže ovaj analitičar.

Ipak, s obzirom da su zalihe benzina i dalje prilično ispod prošlogodišnjeg nivoa, pojedini analitičari upozoravaju da bi postojani problemi u nekim rafinerijama mogli da dovedu do rekordnih poskupljenja.

XS
SM
MD
LG