Linkovi

U septembru počinje ključna debata o ratu u Iraku


Novo ispitivanje javnog mnjenja ukazuje da je većina Amerikanaca i dalje pesimistična povodom situacije u Iraku. Ta anketa dnevnika USA Today i organizacije Galup ukazuje kako većina ispitanika veruje da je Irak na putu ka gradjanskom ratu bez obzira na to da li će američke trupe ostati ili se povući.

Istom anketom je utvrdjeno da 60 odsto ispitanika podržava raspored za povlačenje američkih trupa, dok 36 odsto smatra da bi Sjedinjene Države trebalo da ostanu u Iraku dok se situacija ne poboljša.

Predsednik Džordž Buš je uložio veto na nastojanja demokrata da se usvoji raspored za povlačenje trupa, ali postoje znaci da i neki republikanci počinju da vode računa o stavu javnosti u prilog povlačenja američkih snaga. Evo šta kaže Suzan Kolins, republikanska senatorka iz Mejna:

Ako do septembra ne budemo videli jasne znake napretka, mislim da bi trebalo da se suočimo sa realnošću i počnemo da planiramo potpunu izmenu misije.“

Još jedan umereni republikanac, senator Gordon Smit iz Oregona, izjavio je za program mreže NBC da bi i drugi republikanci mogli da se založe za promene u Iraku ukoliko predsednikova strategija za povećanje trupa uskoro ne bude dala rezultate. Smit je bio jedan od dvojice republikanskih senatora koji su podržali zakonski predlog demokrata o finansiranju rata koji je uključivao i raspored za povlačenje trupa.

Ja govorim samo u ime jednog republikanskog senatora, ali znam šta čujem od mnogih republikanaca i mnogi od njih će jednostavno promeniti svoj glas te Čak Hejgel i ja nećemo biti jedini koji pozivaju predsednika da povuče trupe.“

Republikanci koji podržavaju predsednikovu strategiju u Iraku su uzvratili kritičarima i optužili ih da žele da napuste tamošnju američku misiju i gurnu Irak u haos. Republikanski senator Kristofer Bond iz Mizurija se nedavno vratio iz Iraka i izjavio da strategija povećanja trupa počinje da daje rezultate.

Zabeležili smo veliki napredak u Al Anbaru. Sve sunitske plemenske vodje saradjuju sa nama. Očigledno veoma je rano donositi zaključke. Medjutim, mislim da su znaci izuzetno pozitivni i da su našim trupama potrebne finansije do kraja godine, a ne opasno uskraćivanje sredstava.“

Sekretar za odbranu Robert Gejts je u sredu izjavio u Kongresu kako administracija očekuje da u roku od nekoliko meseci stekne bolji uvid u funkcionisanje nove stretegije.

Smatram to svojom odgovornošću i mislim da general Dejvid Petreus i načelnik združenog generalštaba, general Piter Pejs, shvataju da je njihova dužnost da u septembru predsedniku i Kongresu pruže iskrenu procenu o tome da li strategija funkcioniše ili ne.“

Politički analitičari kažu da je sve negativniji pogled javnosti na rat u Iraku doveo republikance u politički škripac. Komentaror Dejvid Ejkman piše za časopis ”American Spectator“ i čest je gost u programima Glasa Amerike.

”To je teško. Kako odgovoriti na jasnu želju većine Amerikanaca da se američki vojnici vrate kući i istovremeno zadovoljiti filozofsku i političku predanost republikanske stranke i predsednika Buša da ne budemo vidjeni kao neko ko je, podvijenog repa, nateran da beži iz Iraka.“

Republikanski predsednički kandidati takodje se nadaju da će kasnije ove godine biti postignut napredak u Iraku. Devet od deset republikanskih predsedničkih pretendenata podržava predsednikov pristup Iraku. Medjutim, oni su takodje svesni anketa koje ukazuju da bi demokratski kandidati za Belu kuću mogli da imaju prednost na izborima iduće godine zbog nezadovoljstva javnosti ratom u Iraku.

XS
SM
MD
LG