Linkovi

Najava zabrane slanja SMS poruka u toku vožnje


Bez SMS poruka neki danas ne mogu da zamisle normalno funkcionisanje, ali tipkanje poruka i e-mejlova dok vozite predstavlja veliku opasnost. I po onoga ko piše, ali i po ostale učesnike u saobraćaju. Stoga je jedan broj američkih saveznih država odlučio da zakonski zabrani slanje SMS poruka u toku vožnje.

Jedna TV stanica u Pitsburgu snimila je djevojku koja je poruku čak kucala sa obje ruke. Kamere su pratile i srednjoškolca Ejprila Ostina od škole do kuće. On kaže da zna da tipkanje odvlači potrebnu pažnju, ali da to stalno radi. "Baš kao i veliki broj vozača", kaže Ostin. Posljedice su ogromne... Vozač autobusa je slao poruku u toku vožnje. U udesu je povrijeđeno 30 djece, medju kojima i kćerka Makebe Ficdžerald. Makeba kaže da slanje SMS poruka ugrožava putnike, a da je u konkretnom slučaju, bila ugrožena budućnost.

Prva država koja će to usvojiti biće Vašington, a slijediće je najmanje tri države i Distrikt Kolumbija u kome je američka prijestonica.

Lako je prepoznati one koji razgovaraju ili tipkaju dok voze, jer ne voze ispravno. Prema zvaničnim podacima najmanje 85 odsto saobraćajnih udesa posljedica je odvlačenja pažnje vozača, bilo da se radi o šminkanju, pisanju ili jelu. Proizvođači mobilnih telefona odgovorili su reklamom u kojoj se kaže da je edukacija bolja od uvođenja zakonskih zabrana. Džon Vols, predstavnike industrije mobilne telefonije kaže da niko ne može osporiti da je obrazovan vozač, najbolji, a da zakon samo stvara dodatne probleme i odvlači pažnju organa reda koji moraju da prate primjenu.

Industrija mobilne telefonije sada čeka da vidi da li će se najavljena zakonska zabrana odnositi i na druge uređaje. Nema zvaničnih uporednih podataka o opasnosti slanja SMS poruka u toku vožnje. Ali vlasti kažu da su razgovori telefonom ili biranje brojeva u vožnji podjednako opasni.

XS
SM
MD
LG