Linkovi

Izaslanik visokog predstavnika, Kliford Bond, posetio Srebrenicu i Bratunac


Ocjenjujući prve utiske nakon boravka u Srebrenici izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu Kliford Bond izjavio je da je za razliku od poruka koje stižu od Srebreničana koji su napustili taj grad i sada žive u šatorskom naselju u Sarajevu, čuo dosta pozitivnih informacija u vezi sa stanjem u ovoj opštini.

"Razgovarao sam danas sa rukovodiocima opštine Srebrenica, a juče sa povratnicima koji hoće da ovdje ostanu i stvore uslove za održiv povratak, i to im treba omogućiti", kazao je Bond.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling imenovao je 3. maja Kliforda Bonda, bivšeg ambasadora SAD u BiH, za svog izaslanika za područje Srebrenice. Ova odluka uslijedila je nakon što su odbornici iz reda bošnjačkog naroda početkom aprila donijeli deklaraciju kojom zahtjevaju da Srebrenica bude izuzeta iz ustavno- pravnog uređenja Republike Srpske i dobije poseban status u BiH.

Bond će u ime međunarodne zajednice kontaktirati sa svim nivoima vlasti u BiH o pitanjima koja se odnose na područje Srebrenice, uključujući i Bratunac. Kao izaslanik za Srebrenicu Bond će nadzirati cjelokupnu političku situaciju u području Srebrenice, te izvještavati visokog predstavnika u BiH o aktivnostima i razvoju događaja u području njegove odgovornosti, a posebno o političkim događanjima u Srebrenici i Bratuncu.

XS
SM
MD
LG